logo F1zpravy.czF1online.sk

Alonso jednal s Red Bullem o přestupu: Max chce harmonické prostředí, říká Marko

Max Verstappen a Fernando Alonso
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 5. 2024

Fernando Alonso a Red Bull je jedno z dalších velkých „kdyby“ posledních dvou dekád ve Formuli 1. Dnes už tyto strany nijak netají, že spolu v minulosti jednaly, i když zůstává otázkou, jak blízko byly k dohodě. Jezdce jako Fernando by chtěl mít v týmu každý, ale ne každý si tam přeje muže s takovou povahou.

I když Alonso rezolutně odmítá, že by byl problémovým jedincem nebo neměl smysl pro týmovou práci, v minulosti se už ocitl přímo uprostřed interního hašteření u některých z jeho zaměstnavatelů. I to odrazuje potenciální zájemce, zejména ty, kteří nutně nepotřebují nejrychlejšího dostupného jezdce.

Během posledních týdnů se objevilo několik zdrojů, podle kterých se Red Bullu nabízeli Hamilton i Alonso, ale byli odmítnuti. Na sociálních sítích o tom mluvil i známý novinář Mark Hughes, ale je to pravda? Něco naznačil i Helmut Marko osobně.

„Nuže, proběhla nějaká jednání, ale jak jsem řekl již dříve, pro Maxe je velmi důležité harmonické pracovní prostředí. To bychom s Alonsem v týmu pravděpodobně nedostali,“ prohlásil Marko pro Formel1.de, na který odkazuje portál Motorsport.com.

Spojení dvou velkých šampionů tak podle názoru Red Bullu není moc reálné. „Ne, myslím si, že pro tým by to bylo velmi obtížné. Alonso by byl starším mistrem světa v garáži, Max mladším, a navíc jsou od sebe vzdáleni celé generace,“ řekl Marko.

„Nemyslím si, že Alonso dělá esport a zasedne za simulátor v letadle hned po skončení velké ceny. Jsou to dvě zcela odlišné osobnosti. Když však jde o otázku, kdo je z nich rychlejší, ani jeden nedokáže odpovědět skromně. Pro tým by bylo velmi obtížné, kdyby si vybral tuto cestu,“ řekl poradce Red Bullu.

Vůbec poprvé se o spojení Alonsa a Red Bullu mluvilo už koncem sezóny 2008. Fernando se na rok 2010 dohodl s Ferrari a v roce 2009 se mu příliš nechtělo zůstávat v Renaultu. Spekulovalo se tedy o roční smlouvě s Red Bullem. Kdoví, jak by dnes vypadal Španělův životopis, kdyby se to podařilo. Spekulace se střídavě objevovaly i později, ale jak víme, nikdy se nezhmotnily do podpisu smlouvy.

„S Alonsem jsme vedli dialog v úplných začátcích Red Bull Racing. Nemyslel si, že jsme schopni postavit auto, které zaútočí na titul. Nakonec to tedy nevyšlo,“ řekl Marko.

Související zprávy

Diskuze