logo F1zpravy.czF1online.sk

Druhé či třetí místo není ono. Musíme mířit na vítězství, říká Leclerc

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala24. 5. 2024

Před námi je opět klenot v kalendáři Formule 1. Charles Leclerc však na závody v Monaku nemá moc dobré vzpomínky a v souvislosti s ním se zmiňuje i domácí prokletí. Prolomit by ho mohl ziskem pódia, ale ambice jsou vyšší. Leclerc se spokojí jen s vítězstvím.

Domácí kletba Charlese Leclerca trvá už od jeho působení ve Formuli 2 a doprovází ho i ve Formuli 1. Nejlepším výsledkem je stále jen čtvrté místo z roku 2022, přitom od vítězství už jednou nebyl daleko. V sezóně 2021 měl startovat z pole position, ale kvůli technickým problémům nakonec v závodě chyběl a z vítězství se těšil Max Verstappen.

„Cítím se dobře,“ ujistil Charles Leclerc, kterého nijak nerozladila smůla, která ho tu rok co rok provází. „Monacký týden je vždy výjimečný. Platí to zřejmě pro všechny jezdce, ale pro mě je to obzvlášť speciální, protože jsem tady vyrůstal. Velmi se na to těším.“

„Vždy jsme tu byli konkurenceschopní, takže snad to bude platit i tento víkend. Zatím však výsledek nebyl takový, jaký bych chtěl. Tvrdě jsme na tom pracovali. Připravovali jsme se co nejlépe a doufáme, že budeme mít dobrý víkend,“ těší se na jízdu v uličkách.

Ferrari tento víkend může určitě pomýšlet na zisk pódia. Co to bude pro Leclerca znamenat, když se mu ho podaří získat na sedmý pokus? „Ne mnoho. Druhé či třetí místo mě tak nenadchne,“ upřímně zareagoval pilot Scuderie. „Musíme mířit na vítězství.“

„Posledních pár velkých cen jsme viděli, že v kvalifikaci je to dost těsné mezi Red Bullem, McLarenem a námi. Víme, jak je zde důležitá kvalifikace, takže musíme vše poskládat a pokud budeme na pole position, tak budeme mít dobrou šanci získat to, po čem toužíme; vítězství,“ uvědomuje si význam soboty.

V Monaku je důležité postupně si budovat rychlost a sebevědomí. Bariéry však v jednom okamžiku mohou přeměnit dobrý víkend na katastrofu, z čehož zvyknou pramenit i překvapení. Charles Leclerc přesto nečeká, že by najednou startovní rošt vypadal úplně jinak než na předchozím závodě.

„Mám takový dojem, že v Monaku vždy začínáte tak trochu od nuly. I když jsme na posledních velkých cenách už něco viděli, nečekám, že se to tady bude hodně lišit,“ zamyslel se Leclerc. „Mohou se však objevit překvapení. V roce 2021 jsme v našem případě viděli, že jsme byli ztraceni. Když jsme však přijeli do Monaka, naše auto fungovalo opravdu velmi dobře.“

„Uvidíme po pátku, jak na tom budeme v porovnání s ostatními. Byl bych však překvapen, kdybychom nebojovali přinejmenším o pole position,“ uzavřel.

Související zprávy

Diskuze