logo F1zpravy.czF1online.sk

Jablkem sváru nové Concordské dohody se staly rozpočtový strop i mateřská dovolená

Monopost Carlosa Sainza na rošte
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 5. 2024

Kromě nových technických pravidel nám chybí i nová komerční dohoda. Po roce 2025 končí nejen současný cyklus technických předpisů, ale také Concordská dohoda mezi Formula One Group, týmy a FIA. Jak už to při uzavírání dohod bývá, nepanuje konsensuální shoda. Podle zpráv médií se však dočkáme několika zásadních změn.

Ty nejdůležitější se týkají rozpočtového stropu. Podle názoru Formule 1 a týmů se tato novinka osvědčila a k rušení omezení určitě nedojde. Na stole jsou ovšem některé podstatné změny, které zřejmě potěší fanouškovskou i odbornou obec.

V současnosti je rozpočtový strop nastaven na 135 milionů dolarů, ale existuje řada podstatných výjimek, které týmy nemusí započítávat do této částky. Největší problémy v dosavadní historii finančních omezení se netýkaly ani tak kontroverze Red Bullu, který v roce 2021 překročil strop, ale spíše kapitálových investic. Ukázalo se totiž, že investování je pod rozpočtovým stropem nesmírně složité a malé týmy se zasekly se starým vybavením bez možnosti jej modernizovat.

To by se mělo po roce 2026 změnit, i když je otázka, zda změna nezajde příliš daleko. Podle informací portálu Motorsport.com se v rámci nové Concordské dohody uvažuje o zvýšení rozpočtového stropu až na 220 milionů dolarů, ale zařadí se do něj množství položek, na které se v současnosti vztahuje výjimka a týmy je nemusí vysvětlovat kontrolorům FIA.

„Například některé z kapitálových výdajů se zařadí do celkového rozpočtového stropu, aby se týmům umožnilo ve větším investovat, pokud chtějí,“ píše Motorsport.com. Tento portál uvádí jako příklad jedno poněkud kuriózní „jablko sváru“, které se týká zejména žen v motorsportu.

I v tomto případě jde o přesun určité skupiny výdajů, na které se v současnosti vztahuje výjimka, pod rozpočtový strop. „Zvláště zahrnutí mateřské dovolené vyvolalo určité obavy. Týmy v současnosti s pekelným soustředěním usilují, aby neplýtvaly penězi, které mohou použít ke zlepšení výkonnosti,“ uvádí britský portál.

„Tohle je však může odradit od zaměstnání žen. Pokud by si totiž zaměstnankyně nebo zaměstnanci vzali placenou mateřskou dovolenou, týmy by musely mezitím zaměstnat náhradu, což by celkově způsobilo dodatečné náklady,“ uvedl Motorsport.com.

Pravidla v současnosti říkají jasně, že jednou z výjimek v rámci rozpočtového stropu jsou i „všechny výdaje na odměny související s mateřskou dovolenou, otcovskou dovolenou nebo dovolenou z důvodu osvojení (spolu se souvisejícími příspěvky zaměstnavatele na sociální zabezpečení)…“

Podobně jsou na tom i tak příjemné záležitosti jako vánoční večírky. Ty jsou ve Formuli 1 vyhlášeny a platí to i po roce 2021. Důvodem je však v první řadě skutečnost, že nespadají do rozpočtového stropu. Na zábavné akce se zaměstnanci totiž týmy mohou použít až milion dolarů a nemusí se starat o rozpočtový strop. Kdyby se to změnilo, myslíte si, že by nějaký tým zorganizoval večírek nebo peníze raději investuje do vývoje auta?

Řešení je však po ruce. V rámci vyjednávání je na stole možnost, že položky jako mateřská či večírky se vrátí mezi výjimky, ale podle Motorsport.com to bude znamenat pokles rozpočtového stropu na 215 milionů dolarů.

Související zprávy

Diskuze