logo F1zpravy.czF1online.sk

Senna chtěl mávat rakouskou vlajkou, Vettel o 30 let později vykonal jeho úmysl

Sebastian Vettel v McLaren MP4/8
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 5. 2024

Sebastian Vettel se po nějaké době vrátil do paddocku a jeho cíle byly více než šlechetné. Nejenže předvedl tribunám McLaren MP4/8 Ayrtona Sennu, ale také při příležitosti vzpomínky na brazilskou legendu a Rolanda Ratzenbergera všechny spojil. Sám přiznává, že šlo o nesmírně emotivní chvíle.

Ve čtvrtek se sešli všichni jezdci a zástupci týmů, aby spolu s Vettelem uctili památku mužů, kteří v roce 1994 zahynuli při nehodách na tomto okruhu. Vrcholem byla nedělní předváděcí jízda v McLarenu MP4/8, po které se emotivně klaněl brazilské vlajce.

„Patří to k nejkrásnějším okamžikům, jaké jsem zažil za volantem,“ přiznal emotivně Vettel pro Channel 4. „Byl jsem na trati sám a nezávodil jsem, ale je to fantastické auto a já ho miluji.“

Nadšenému davu mával vlajkami Rakouska a Brazílie, aby uctil památku dvou zesnulých pilotů. Určitě se nezapomnělo ani na Ratzenbergera, kterého si osudného 1. května 1994 chtěl uctít i Senna. „Měl jsem obě vlajky s sebou a když jsem je vytáhl, lidé se zbláznili. Pod přilbou jsem křičel jejich jména,“ říká Vettel.

„Měl jsem s sebou i rakouskou vlajku. Tohle chtěl udělat už Ayrton a proto to patří jemu, protože v tu neděli měl u sebe i rakouskou vlajku. Je neuvěřitelné sledovat, kolik radosti a vášně přináší lidem jeho jméno. Mám pocit, že jsem udělal dobře,“ řekl čtyřnásobný šampion, který se určitě nemýlí.

Ve čtvrtek vedl jezdce F1 a dalších sérií při vzpomínkovém „kolečku“ kolem Imoly, které se zastavilo na místech nehod Senny a Ratzenbergera. Nestává se často, že vidíme všechny jezdce pohromadě. Když se to povede, obvykle je příčinou právě Sebastian. „Jsem velmi rád za skvělý čtvrteční moment, kdy jsme proběhli trať spolu s piloty Formule 2 a Formule 3, ale dnešní jízda a mávání vlajkou byly zkrátka neuvěřitelné,“ říká s nadšením Vettel.

„Myslím si, že je to silný příběh, zejména pro ty, kteří ho neznají nebo ještě nebyli na světě. Jistě, byl to neskutečný talent a jeden z nejlepších závodníků, ale také fantastický člověk, který se zasazoval za důležité věci ve své rodné zemi a snažil se bojovat proti chudobě. Byl zkrátka soucitný a měl duši. Proto si myslím, že je velmi důležité si to připomínat,“ dodal Vettel.

Související zprávy

Diskuze