logo F1zpravy.czF1online.sk

Alonso: Byl to nejnudnější závod historie. Jako vždy, když startujeme vzadu…

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala19. 5. 2024

Fernando Alonso ještě nikdy ve své kariéře nedorazil do cíle na tak nízké pozici. Španěl jen kroutil hlavou a lamentoval, že Velká cena Emilia Romagna byla tak nezáživná právě dnes, kdy by od ní potřeboval přesný opak.

Hvězda Aston Martinu před závodem avizovala, že v týmu se rozhodli startovat z boxové uličky, aby si vyzkoušeli i jiná nastavení monopostu a připravili se na blížící se Monako. Z tohoto úhlu pohledu se VC Emilia Romagna proměnila v jakési soukromé testy, ale nebyl by to Fernando Alonso, kdyby se smířil s pozicí statisty.

Nakonec se však musel. Předjíždění bylo v Imole dost ojedinělé a Alonsovi nepomohl ani výjezd bezpečnostního vozidla. Bernd Mayländer musel zasahovat pokaždé od roku 2020, jen dnes si mohl vyložit nohy. Neviděli jsme fázi VSC a s výjimkou prvního kola dokonce ani jednu žlutou vlajku.

„Tohle byl jeden z těch víkendů, kdy cítíte frustraci, protože víceméně dopředu víte, co se v závodě stane,“ uvedl Fernando Alonso pro F1 TV. „Doufáte v nějaký výjezd bezpečnostního vozidla, červené vlajky nebo něco, co by mohlo trochu promíchat ten závod. Nicméně, jak obyčejně, když startujeme na chvostě, z toho byl nejnudnější závod v dějinách.“

Aston Martin si do Imoly přivezl nejvíce vylepšení ze všech, ale totálně s nimi pohořel. Alonso vypadl už v první části kvalifikace a Lance Stroll v kvalifikaci předvedl svůj standard. Čest týmu zachránil alespoň v závodě ziskem dvou bodů.

„Musíme si počkat na všechna data, která jsme dnes nasbírali, a zeptat se týmu, jaké byly rozdíly mezi našimi monoposty,“ pokračoval Alonso. „Zvolili jsme si různá nastavení, takže uvidíme, pro který směr se rozhodneme před následujícími velkými cenami.“

„Byl to těžký víkend. Kvalifikace zde definuje všechno a stejné to bude v Monaku. Potřebujeme zajet dokonalou sobotu, což by nám v neděli usnadnilo život,“ zdůraznil dvojnásobný šampion.

Související zprávy

Diskuze