logo F1zpravy.czF1online.sk

Komisaři byli nemilosrdní, Oscar Piastri přišel o druhou příčku

Oscar Piastri
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala18. 5. 2024

Oscarovi Piastrimu se v kvalifikaci podařilo získat velmi slušnou druhou příčku, ale v neděli z ní startovat nebude. Komisaři po posouzení zablokování Kevina Magnussena rozhodli, že australský jezdec si zaslouží penalizaci. Ke svému výsledku si tak bude muset připočítat další tři příčky.

Tento verdikt se svým způsobem dal očekávat, už když nám režie přímého přenosu nabídla opakovaný záběr z Q1. Na něm jsme viděli, že pilot McLarenu v sekci Tamburello jasně zablokoval Kevina Magnussena v ostrém kole, který ho musel přerušit. V důsledku toho si zahřešil, že něco takového je neuvěřitelné.

Zatímco Nico Hülkenberg postoupil do třetí části kvalifikace, Kevin Magnussen skončil osmnáctý před Fernandem Alonsem a Loganem Sargeantem. A přestože mu už penalizace pro Oscara Piastriho nijak nepomůže, může cítit alespoň jistou spravedlnost.

Trest však pomůže Landovi Norrisovi, Charlesovi Leclercovi a Carlosovi Sainzovi, kteří si polepší o jednu příčku a na startu budou číhat přímo za Maxem Verstappenem.

Oscar Piastri se před komisaři obhajoval tím, že pro charakter okruhu na daném úseku si Kevina Magnussena nevšiml dostatečně brzy. Když ho spatřil, snažil se mu vyhnout, a to tím, že co nejrychleji projel šikanou.

Incidentu se však dalo docela předejít. „Komisaři prozkoumali vysílačkovou komunikaci a tým Piastriho nevaroval o rychle se blížícím autě, dokud Magnussen nebyl k Piastrimu příliš blízko na to, aby mohl bezpečně zabránit blokování. Ve skutečnosti byl rozdíl v rychlostech přibližně 140 km/h a Magnussen byl jen o 40-50 metrů vzadu. Proto byl Piastri uprostřed šikany, když se Magnussen přímo dotáhl. Kromě toho bylo už od výjezdu z devatenácté zatáčky jasné, že Magnussen byl v ostrém kole.“

Inženýr tak měl dostatek času na to, aby svého jezdce upozornil. „Ostatní piloti byli upozorněni výrazně dříve a dokázali se vyhnout blokování v zatáčkách 2 a 3. Management provozu je pro pomalejší auta extrémně důležitou součástí kombinace týmu a jezdce, zejména v Q1. V tomto případě komisaři rozhodli, že absence adekvátní výstrahy způsobila nevynucené zablokování,“ zdůvodnili svůj verdikt komisaři.

Související zprávy

Diskuze