logo F1zpravy.czF1online.sk

Newey nekončí: Vážně zvažuji působení v jiném týmu

Adrian Newey a Piero Ferrari
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 5. 2024

Když se poprvé objevily novinky o odchodu Adriana Neweyho z Red Bullu, nikdo netušil, jaký bude jeho další krok. Tyto zprávy se nakonec naplnily a Newey skutečně odešel z týmu, ve kterém působil osmnáct let. Ani on sám však neodhalil, jaká bude jeho další budoucnost. Nyní však přiznal, že na důchod nemyslí.

Adrianův konec v Red Bullu vyvolal podobnou pozornost jako přestup Lewise Hamiltona do Ferrari. Nejúspěšnější konstruktér všech dob je podle drtivé většiny zasvěcených cennější než nejlepší jezdec na roštu. Jaká však bude jeho budoucnost?

Novinářům v Miami řekl, že se cítí jako „Forrest Gump“ a potřebuje odpočinek. Podle Helmuta Marka v Red Bullu tušili, že jejich hlavního technického ředitele postihl syndrom vyhoření. Nyní se Newey objevil na veřejnosti poprvé po VC Miami. V podcastu pro Oyster Yachts odpověděl na otázky svého manažera Eddieho Jordana, kterému přiznal, že „vážně zvažuje působení v jiném týmu, odchod do nového prostředí a pokračování v kariéře další čtyři nebo pět let, nebo tak nějak“.

Vypadá to, že Adrian opravdu nepatří k lidem, kteří by chtěli jít do důchodu. „Teď jsem trochu unavený, ale v určitém okamžiku se pravděpodobně vrátím,“ prohlásil Newey, což je jasný signál všem zájemcům, kteří se momentálně tvrdě perou o jeho služby.

„Můj otec skončil jako 65letý a trochu sjel ze své životní cesty, trochu ztratil duši,“ vzpomíná Adrian. „Bernie Ecclestone a Roger Penske řekli, že mozek je jako sval, potřebuje cvičení, takže potřebujete pokračovat.“

V zákulisí se už intenzivně mluví o jednáních s Ferrari, které většina lidí považuje za nové působiště geniálního konstruktéra. Oficiální rozhodnutí však ještě nepadlo a sám Newey tuto záležitost odmítl komentovat. Zatímco mu volají i týmy jako Williams, Aston Martin či McLaren, samotného Adriana prý překvapila pozornost, kterou vyvolalo jeho rozhodnutí.

„Nikdy by mě ani nenapadlo, že to bude tak velká zpráva. Téměř mě šokovalo, že se to objevilo ve všech novinách a v televizi,“ řekl Newey skromně.

Hodně se spekulovalo o skutečných důvodech jeho odchodu. Podle jeho vlastních slov nebyl jeden. Odmítl však říct detaily. „Odejít z Red Bullu bylo velmi těžké rozhodnutí, ale musel jsem ho učinit z mnoha důvodů. Byli jako moje rodina,“ řekl Newey.

Na další důležitou odpověď tak pořád čekáme. Zamíří Adrian skutečně do Ferrari, nebo se rozhodne pro setrvání na anglické půdě? V každém případě nezněl jako muž, který by se těšil do důchodu.

Související zprávy

Diskuze