logo F1zpravy.czF1online.sk

Po Magnussenově řádění chce FIA zpřísnit tresty

Lewis Hamilton a Kevin Magnussen
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 5. 2024

Postará se Kevin Magnussen o změnu pravidel v F1? Mluvilo se o tom už po závodě v Saúdské Arábii, kdy dánský závodník úspěšně odstavil soupeře a pomohl týmovému kolegovi Nicu Hülkenbergovi k bodu. Dánský závodník posunul svou taktiku na další úroveň v Miami, kde se opět „činil“ a zřejmě i přinutil FIA k tomu, aby podnikla nějaké kroky.

V sobotním sprintu na Floridě dostal Magnussen celkem tři desetisekundové tresty za opuštění trati a ponechání si výhody. Dánský závodník „nebral zajatce“ a doslova si nakreslil vlastní trať, aby udržel konkurenci za sebou. Zároveň posbíral už tolik trestných bodů, že kdyby se k něčemu podobnému opět odhodlal, pravděpodobně by dostal zákaz startu.

I když Magnussen uškodil jen sobě, umožnil svému týmovému kolegovi Nicu Hülkenbergovi, aby skóroval důležité body pro Haas. Dánský závodník si následně vysloužil tvrdou kritiku veřejnosti i zástupců týmů, které vznesly otázky, zda desetisekundový trest je v takových případech dostatečný. Komisaři totiž udělovali Magnussenovi pokaždé desetisekundovou penalizaci, aby zachovali konzistentnost s předchozími rozhodnutími.

Podle některých je však nezbytné, aby se „recidivista“ při opakovaném porušování pravidel trestal pokaždé přísněji. „Podle informací portálu Motorsport.com je FIA nakloněna možnosti, podle které v takových případech bude udělovat trest průjezdu boxovou uličkou. To by problém okamžitě vyřešilo, protože to přinutí provinilce, aby do dvou kol zajel do boxové uličky a propustil pozici na trati,“ uvádí britský portál.

Motorsport.com zároveň informuje, že záležitost se projedná na pátečním setkání zástupců týmů, komisařů a FIA v Imole. „Přísnější trest by se udělil v případě opakovaných přestupků ve stejném závodě, kdy budou mít komisaři podezření, že jezdci úmyslně opouštějí trať, aby si udrželi svou pozici,“ píše Motorsport.com.

„Neuvažuje se přitom o návratu praxe, podle které mají samotní komisaři říci jezdci, aby propustil pozici, což bylo standardem do roku 2022,“ uvedl britský portál.

Související zprávy

Diskuze