logo F1zpravy.czF1online.sk

Na Neweyho odchodu se podílela i Hornerova vyjádření, přiznal Marko

Helmut Marko, Emerson Fittipaldi a Adrian Newey
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 5. 2024

Formula 1 stojí na prahu dalšího obrovského přestupu. Adrian Newey oficiálně zamával Red Bullu a nyní čekáme, jaké bude jeho další rozhodnutí. Někteří si myslí, že odejde k odpočinku, ale dokonce i Helmut Marko přiznal, že geniální konstruktér zatouží po krátké době po návratu do kolotoče Formule 1. Poradce Red Bullu ve svém posledním rozhovoru vysvětlil, že odchod hlavního technického ředitele byl už nějakou dobu patrný.

Ještě koncem loňského roku mluvil Newey o svém týmu jako o „rodině“. Krátce nato však došlo k několika událostem. Vyšetřování šéfa stáje Christiana Hornera bylo jednou z nich, ale média rádi vzpomínají i na komentář Adrianovy manželky Amandy na sociální síti X.

Ta vystoupila, když portál Motorsport.com zveřejnil rozhovor s bossem Red Bullu Christianem Hornerem, ve kterém poněkud nešikovně (ale zřejmě úmyslně) bagatelizoval roli nejúspěšnějšího konstruktéra všech dob při úspěších Red Bullu v posledních letech. „To je pořádná blbost,“ napsala tehdy Amanda v komentáři.

Tato událost vzbudila mnohem více pozornosti až o několik měsíců později, když se Newey rozhodl pro odchod z Red Bullu. I Helmut Marko přiznal, že tato epizoda sehrála svou roli. „Ne, jeho odchod nás nepřekvapil. Už nějakou dobu to bylo zřejmé,“ řekl pro OE24 poradce Red Bullu, který následně dostal otázku, zda svou roli sehrál i inkriminovaný Hornerův rozhovor. „Bylo za tím několik událostí a toto byla jedna z nich,“ přiznal stručně Marko.

„Newey je legenda. Je to nejlepší designér ve Formule 1 a dokazuje to zejména při změně pravidel, protože nejlépe ví, jak přijít s novým výkladem předpisů. Kromě toho, s Neweym máte lídra. S ním mnohem snáze přilákáte mladé inženýry, protože pracovat s ním je pro ně čest,“ řekl Marko.

„Na druhé straně, náš technický tým je velmi široký a snoubí se v něm mládí a zkušenosti lidí jako Pierre Waché. Když došlo k problémům, Newey byl obvykle první, kdo přišel s řešením,“ dodal Rakušan.

Související zprávy

Diskuze