logo F1zpravy.czF1online.sk

Marko připouští, že Newey může skončit u konkurence

Helmut Marko, Christian Horner, Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 5. 2024

Nejúspěšnější konstruktér všech dob opouští svůj tým. Najde si Adrian Newey po stájích Fittipaldi, March (později přejmenovaný na Leyton House), Williams, McLaren a Red Bull další působiště? V Miami trval Red Bull i Newey na stanovisku, že se chystá k odpočinku, i když oficiálně neoznámil konec kariéry. I Helmut Marko ale připouští, že fantastická kariéra geniálního designéra může pokračovat.

Newey řekl médiím v Miami, že se cítí jako Forrest Gump, je unavený a chce odpočívat. Prý se s manželkou chystají na cestu karavanem po Francii. Podle zástupců samotného týmu se dostavil syndrom vyhoření, i když o konci kariéry nepadlo ani slovo.

„Přišlo to nečekaně, ale když ztratí motivaci a cítí vyhoření, tak to musíte akceptovat,“ řekl poradce Red Bullu Helmut Marko pro Sky Germany. „Jelikož odvedl pro Red Bull Racing vynikající služby, oboustranně přijatelným řešením bylo ukončení smlouvy po vzájemné dohodě.“

„Samozřejmě, Neweyho odchod je bolestivý. Je to nejlepší designér ve Formuli 1 a velmi respektovaný člověk. Na druhé straně máme široký technický tým, který nyní vede Pierre Waché, s množstvím mladých talentů,“ dodal Marko.

Stavidla spekulací se však naplno otevřela. Není nejmenších pochyb, že Neweyho by ve svém týmu chtěl každý šéf – tedy až na Zaka Browna, který se nechystá Adriana ani oslovit – a někteří již přiznali svůj zájem. Minimálně od svého bývalého týmu Williams prý obdržel nabídku, ale to asi není destinace, ve které Newey nakonec zakotví.

Pokud bude pokračovat v kariéře, jeho budoucnost je velmi intenzivně spojována s Ferrari. I Marko přitom připouští, že Red Bull nemusí být Neweyho poslední destinací. „Obávám se, že po čase přemýšlení pocítí opět hlad po závodění. Potom bude k dispozici konkurenci, ale ne nám,“ přiznal poradce Red Bullu.

„Jeho největší předností byla vždy změna pravidel. Naštěstí přijde až v roce 2026. Jsem však přesvědčen, že náš současný tým má potřebné zkušenosti a znalosti, abychom zůstali konkurenceschopní. Určitě je to ale oslabení i z psychologického hlediska,“ řekl Marko.

Související zprávy

Diskuze