logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamilton by strašně chtěl pracovat s Neweym: Ze všech lidí je první na mém seznamu

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 5. 2024

Jedna z mála otázek o Ferrari, která Lewisovi Hamiltonovi nevadila. Sedminásobný šampion je stále pilotem Mercedesu a je vázán obrovským počtem povinností, které mu vyplývají ze smlouvy. Ani on se však neubránil nadšení z myšlenky, že by se k němu ve Ferrari mohl připojit Adrian Newey.

Oba představují to nejlepší, co Formule 1 viděla v posledních dvou dekádách. Newey ani Hamilton nikdy neskrývali, že by spolu rádi spolupracovali, ale ve světě sportu vám některé věci prostě nejsou souzeny. Lewis jednou řekl, že mu možná není souzeno jezdit za Ferrari, ale přesně to se už za pár měsíců stane; Newey prohlásil, že práce v Itálii by byla příjemná, kdyby měl tak o dvacet let méně.

Hamilton však do Ferrari přijede a v těchto dnech se rozhoduje, zda se k němu připojí i Newey, aby si i on před smrtí mohl říci, že pracoval pro červený tým, protože slovy Sebastiana Vettela je každý fanouškem Ferrari. Platí to i o Lewisovi Hamiltonovi, který v Miami dostal otázku, jak moc chce Adriana po svém boku ve Ferrari.

„Velmi,“ odpověděl stručně a s potměšilým úsměvem sedminásobný mistr světa. Skrývalo se za tím úsměvem něco víc? Ví Lewis Hamilton něco víc? Fanouškovská obec se momentálně nachází ve stavu takové davové psychózy, že už i úsměvy nabývají mýtických rozměrů.

„Adrian má skvělý životopis a výsledky. Během své kariéry odvádí prostě neuvěřitelnou práci. Dokáže zapadnout do týmu a podělit se s ním o znalosti. Myslím si, že by byl fantastickou posilou,“ prohlásil Hamilton, ze kterého přímo sršela touha po spojení s Neweym.

„Myslím, že Ferrari má už teď skvělý tým a dělají obrovské pokroky. Jejich auto je letos rychlejší. Pro mě by byla čest pracovat s Adrianem,“ dodal Hamilton.

„Kdybych měl sestavit seznam lidí, se kterými bych chtěl pracovat, Adrian by byl na čele toho seznamu. Ale nevím, zkrátka uvidíme. Všechno jsou to rozhovory za zavřenými dveřmi,“ prohlásil Hamilton.

Je to neuvěřitelné pomyšlení, že dva muži, kteří v posledních letech posbírali ve Formule 1 obrovské úspěchy, si je v podstatě spravedlivě podělili. Buď se radoval z titulu Hamilton, nebo Newey. Jednou se těsně minuli. Lewis se stal pilotem McLarenu v roce 2007, Newey tento tým opustil na konci sezóny 2005.

„Když jsem přišel do McLarenu, tak pokud vím, jejich auto bylo evolucí jeho auta. Dostal jsem se tam krátce po jeho odchodu, takže auto se vyvinulo z Adrianova konceptu. Cítil jsem se poctěn, že jsem měl možnost se dotknout něčeho, na čem pracoval,“ chrlil Hamilton chválu na adresu geniálního konstruktéra.

„Bylo obrovskou výzvou závodit proti týmu, jehož byl tak důležitou součástí. Nesmíme však zapomínat, že za oponou pracuje obrovské množství lidí. Není to jeden člověk, je to celý tým lidí, kteří dělají svoji práci. Dovedete si představit všechny ty úžasné zkušenosti, které jim přináší, ale tito lidé budou i nadále odvádět úžasnou práci. Nemyslím si, že Red Bull nebude v budoucnosti přijíždět s úžasnými auty. Každý tým by však byl šťastný, kdyby mohl pracovat s Adrianem,“ dodal Lewis.

Související zprávy

Diskuze