logo F1zpravy.czF1online.sk

Bahrajnští investoři získávají plnou kontrolu nad McLarenem

McLaren technology Centre, Woking
© McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 12. 2023

Z většinového vlastníka jediný vlastník. Před Vánocemi přicházejí přední světová média s informací, že McLaren Group, pod který patří automobilka i závodní tým, prochází rekapitalizací. Na jejím konci už nebude bahrajnský státní investiční fond Mumtalakat většinovým vlastníkem firmy, ale jediným.

Podle společnosti Mumtalakat se rekapitalizací zavede zjednodušená struktura akcií, zefektivní se proces řízení a začne expanze na nové trhy. Britská Sky News informuje, že fond jedná o dohodě s menšinovými akcionáři a plánuje se stát fakticky jediným vlastníkem. Dohoda by prý mohla být oznámena tento týden a bude zahrnovat přeměnu přibližně 20 procent vlastního kapitálu společnosti McLaren.

Mumtalakat tak v podstatě přemění své investice na akcie, čím výrazně zvýší vlastní podíl. Ačkoliv společnost není na burze, můžeme to vnímat jako první veřejnou nabídku akcií této značky. Společnost Mumtalakat v červnu uvedla, že rozšířila svůj podíl ve skupině McLaren Group, když koupila od saúdskoarabského veřejného investičního fondu (PIF) a společnosti Ares Management (ARES.N) akcie a opční listy v hodnotě 400 milionů liber.

Mumtalakat je podle dostupných informací momentálně vlastníkem 60 procent akcií a očekává, že britská společnost vstoupí na burzu do dvou až tří let, uvedl její výkonný ředitel v červnu minulého roku pro agenturu Reuters. Zatím ještě nevíme, do jaké míry se zmenší podíly ostatních akcionářů a zda dojde k úplnému „vynulování“ jejich podílů. Víme však, že jejich podíly budou v nejlepším případě zanedbatelné.

Pryč jsou časy, kdy v roce 1981 koupil Ron Dennis potápějící se závodní tým McLaren a ve spolupráci s mladým Mansourem Ojjehem ho proměnil na TAG McLaren Group. Dennis v červnu 2017 nakonec po velké hádce s akcionáři prodal svůj 25procentní podíl ve společnosti za 275 milionů liber. Nyní se zdá, že po smrti Ojjeha v roce 2021 je zpečetěný i osud jeho TAG Group Limited, která donedávna vlastnila více než 14 procent.

Související zprávy

Diskuze