logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamilton viděl nový monopost ve větrném tunelu: Doufám, že budeme konkurenceschopnější

F_FE54wWwAAMBKz
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 12. 2023

Lewis Hamilton se na konci roku 2022 nemohl dočkat, až sezóna skončí a on se bude moci soustředit na novou. Ta však nakonec přinesla ještě větší zklamání a sedminásobný šampion se ještě více těšil, že bude moci staré auto hodit za hlavu. Mercedes nyní čeká třetí pokus s monopostem W15 a při jeho hodnocení si Hamilton dovolil i opatrný optimismus.

Krátko před pátečním předáváním cen na galavečeru FIA se Lewis zastavil i v továrně Mercedesu, aby pozdravil tým a podíval se, jak pokračují práce na vývoji nového stroje. V Brackley prý panuje „pozitivní“ nálada, kterou ještě okořenila spokojenost s dosaženým druhým místem v Poháru konstruktérů, a to navzdory náročnému roku bez jediného vítězství.

„Byl jsem velmi zaneprázdněný,“ řekl Hamilton na tiskové konferenci před pátečním předáváním cen. „Byl to opravdu dlouhý rok, ale dotáhl jsem všechny volné šrouby a pracoval společně s týmem. Byl jsem tam ve čtvrtek, jen abych poděkoval všem za úžasnou práci během sezóny. Je to mimořádné období roku, kdy se vše končí a vy sledujete, kam se budete ubírat dál.“

V této době se již dávno naplno pracuje na nových monopostech, které týmy 21. února vyšlou poprvé na trať na začátku bahrajnských předsezónních testů. Je tedy jasné, že práce již dávno nejsou jen v počátečním stádiu. I když se to v této fázi těžko posuzuje, a zvláště pro pilota, Hamiltonovi se líbilo, co viděl v Brackley.

„Vždy je to náročné posoudit. Nejsem inženýr ani designér, takže to není snadné. Vždy je to však vzrušující část roku. Viděl jsem nové auto ve větrném tunelu, protože se tam zastavuji vždy cestou do továrny, abych viděl vývoj monopostu, ať už se nakonec vydá jakýmkoliv směrem,“ říká Hamilton.

„Zastavil jsem se tam, abych se podíval, jak na tom jsme. Když se tam příště vrátím, bude to opět úplně jiné zvíře. Plně však důvěřuji všem, kteří na tom pracují. Doufám, že v nové sezóně budeme mnohem konkurenceschopnější,“ dodal Lewis.

Mercedes bude v první řadě potřebovat mnohem lepší začátek. V roce 2022 i v roce 2023 se velmi brzy ukázalo, že něco není v pořádku. I pro „rodinnou pohodu“ bude lepší, když se to tentokrát inženýrům podaří poskládat hned na začátku, protože v posledních dvou letech zažili předsezónní testy plné problémů. Na tým bude v novém roce vyvíjen nemalý tlak, aby všechno zapadlo podle původních představ.

„V každé sezóně zažijete vzestupy a pády. V tomto roce jsme si už při prvním výjezdu na trať v Silverstone uvědomili, že pravděpodobně nebudeme bojovat o titul. Potom jsme se museli přeorientovat, resetovat své cíle a pracovat na tom, abychom se dotáhli,“ vzpomíná Lewis.

„Podle mě bylo skvělé vidět, že se nikdo v týmu nevzdal. Všichni zůstali pozitivní, což pro mě bylo povzbuzující. Podle mě se všichni učíme více si vážit tohoto okamžiku, vážit si každého jednotlivce v týmu a naše výsledky. Když se konečně dostaneme na pódium, vážíme si toho možná více než kdykoliv předtím,“ dodal Hamilton.

Související zprávy

Diskuze