logo F1zpravy.czF1online.sk

Požádal jsem tým o změny, ale ty se neuskutečnily, říká frustrovaný Hamilton

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 12. 2023

Další sezóna bez vítězství. Mercedesu se v nové éře vůbec nedaří a čekání Lewise Hamiltona na další výhru trvá už od Velké ceny Saudské Arábie 2021. Důvodem je především koncept monopostu, který technické oddělení v Brackley netrefilo dva roky po sobě.

Pro britského šampiona to byly frustrující dvě sezóny. Střídavé nádechy optimismu pošlapaly obrovská zklamání, kterých za tu dobu zažil Lewis Hamilton neúrekom. Rok 2023 se nesl prakticky ve stejném duchu jako první sezóna po zavedení monopostů s přísavným efektem.

„Bylo tu několik pozitiv, jako například pole position v Budapešti. Když jsem poprvé řídil toto auto, něco takového jsem nepovažoval za možné,“ řekl médiím celkově třetí muž sezóny 2023. „Vylepšení připravená do Rakouska a skutečnost, že jsme párkrát byli na dostřel vítězství, ukázaly, že toto auto pomalu proměňujeme na konkurenceschopnější stroj.“

„Začalo se s ním jezdit příjemněji a dostali jsme se s ním do pozice, kdy se nám dařilo postupovat dopředu, ne padat dozadu. Bylo to pozitivní, ale stále to není vítězný monopost, a to musíme příští rok změnit,“ říká Hamilton.

„Potřebujeme se ujistit, že když v únoru příštího roku přijdeme na předsezónní testy, nové auto nebude replikou letošního a pocit v kokpitu nebude stejný. Jsem si však celkem jistý, že se to už neopakuje,“ dodal sedminásobný šampion.

Nesmíme zapomenout, že Mercedes to dvakrát po sobě celkem pokazil. V roce 2022 přišli s ambiciózním konceptem, který však nefungoval. Letošní změny nebyly dostatečně zásadní a když tým konečně akceptoval porážku, musel vše vrhnout na rok 2024. V podmínkách rozpočtového stropu totiž nebylo možné auto od základu změnit.

„Bylo to frustrující. Požádal jsem tým o změny, ale ty se neuskutečnily. Nikdo přesně nevěděl, v čem je problém. Nikdo nevěděl, jak ho vyřešit,“ řekl Hamilton zklamaně pro BBC.

Související zprávy

Diskuze