logo F1zpravy.czF1online.sk

S diverzitou jsme se nikam neposunuli, řekl Hamilton při pohledu na týmovou fotku Mercedesu

Lewis Hamilton, George Russell, spoločná fotka Mercedesu
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 12. 2023

Je to jeden z těch případů, kdy se o něčem hodně mluví, ale nic se s tím nedělá? O diverzitě a inkluzi ve Formuli 1 se toho v posledních letech řeklo tolik, že i běžný Čech, jehož země tyto společenské tématy neřeší, se o této problematice dozvěděl více než dost. Už jsou to čtyři roky, co se mnohonásobný šampion Lewis Hamilton rozhodl těmito věcmi zabývat. Nyní smutně konstatoval, že výsledky nejsou viditelné.

Proč právě tento víkend? No, přesně před čtyřmi lety se pilot Mercedesu podíval na koncoroční týmovou fotografii a konstatoval, že Formule 1 je téměř výhradně záležitostí bílých mužů. Tento nedostatek diverzity se rozhodl řešit a založil tzv. Hamiltonovu komisi, jejíž úkolem bylo pracovat na zvýšení zastoupení lidí tmavé pleti v britském motorismu.

Komise začala oficiálně svou činnost v červnu 2020. O rok později se Lewis odhodlal k dalšímu kroku a založil charitativní nadaci Mission 44, které obratem věnoval ohromujících dvacet milionů liber ze svých vlastních peněz. Ta měla za cíl pomoci ve vzdělávání, zaměstnání a posílení postavení mladých lidí ze sociálně znevýhodněných prostředí.

Ve čtvrtek před Velkou cenou Abú Zabí se uskutečnilo tradiční týmové focení a před garáží se se svými piloty shromáždili i zaměstnanci Mercedesu. Po čtyřech letech práce však měl Lewis při pohledu na fotografii velmi podobný pocit, jako když se rozhodl s tím vším začít. „Tohle je pro mě důležitější než úspěchy na trati,“ prohlásil před novináři Hamilton.

„Upřímně, byl to dlouhý proces, který začal právě tady v roce 2019. Nebudu lhát, máme za sebou týmové focení a při pohledu na fotku si říkám: ‚Sakra, stále máme před sebou kopu práce.‘ Jsou na ní například tři lidé s odlišnou barvou pleti. I když je na ní mnohem více žen, stále to potřebuje změnu,“ prohlásil sedminásobný mistr světa.

„Když to porovnám s rokem 2019, jsem si docela jistý, že se to nepohnulo ani zdaleka tak, jak by mělo. Úkolem je zjistit, jak to změníme,“ dodal Hamilton.

Je však třeba říct, že tyto programy jsou zaměřené hlavně na vzdělávání lidí. Za čtyři roky nevystudujete ani vysokou školu, natož se ještě zamestnáte v týmu Formule 1. Připouští to i sám tvůrce těchto iniciativ. „Je to opravdu zaměřené na děti a příliv budoucí pracovní síly. Začíná se to od nejnižších vrstev. Je opravdu skvělé sledovat, jak se to všechno spojuje. Jsem opravdu hrdý, že to začíná mít skutečný vliv,“ tvrdí sedminásobný šampion, který cítí z mladých lidí z různých prostředí skutečný zápal pro motoristický sport.

„V Austinu za námi přišly děti a mladé dívky. V Británii nás přišla navštívit opravdu různorodá skupina dětí. Bylo skvělé těmto mladým lidem otevřít dveře, vzbudit zájem a tvořit sny, o kterých si možná nikdy nemysleli, že jsou možné. Těším se na budoucnost. Je to však dlouhá cesta,“ dodal Hamilton.

Související zprávy

Diskuze