logo F1zpravy.czF1online.sk

10 nejlépe placených jezdců roku 2023: Verstappen překonal Hamiltona o 15 milionů

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 11. 2023

Lewis Hamilton dlouho kraloval Formuli 1 nejen z hlediska výsledků, ale i z hlediska výdělků. Po osmi letech na postu nejlépe placeného pilota ho však překonal Max Verstappen. Nizozemec se na čele žebříčku Forbes ocitl již podruhé po sobě; tentokrát porazil Lewise Hamiltona o celých 15 milionů dolarů.

Max Verstappen v uplynulé sezóně překonal snad všechny rekordy, jaké vám mohou napadnout. Tím, že suverénně získal titul, vyhrál devatenáct velkých cen a nasbíral neuvěřitelných 575 bodů v hodnocení jezdců, ostatním dost omezil prostor finančně si polepšit na bonusech. Piloti Formule 1 si totiž kromě svého základního platu přijdou na různé bonusy za nasbírané body, vyhrané závody či umístění v šampionátu.

První desítka v žebříčku nejlépe placených jezdců F1 si z tohoto důvodu — a také kvůli krátkému sabatikalu Daniela Ricciarda — meziročně pohoršila. Zatímco v roce 2022 od svých týmů „vymámila“ dohromady 264 milionů, tento rok to bylo o šest milionů méně.

Tato suma a také žebříček však nezahrnují výdělky jednotlivých jezdců mimo okruhy F1. Na rozdíl od fotbalových či basketbalových hvězd mají totiž na takové aktivity ve Formuli 1 mnohem menší prostor. Jezdci už i bez nich musí absolvovat nespočetné množství sponzorských akcí ve prospěch svých zaměstnavatelů a jejich partnerů.

Jen hrstka pilotů má mimo trať vydělat více než milion dolarů. Nejaktivnější je v tomto směru Lewis Hamilton (10 mil.) a druhým nejúspěšnějším je Max Verstappen (4 mil.). Pro srovnání Lionel Messi si mimo hřiště polepší o 70, Cristiano Ronaldo zase o 60 milionů dolarů. Podobné sumy létají i v americké NBA, jejíž nejlépe placený hráč LeBron James má mimo palubovku vydělat 70 milionů ročně.

K jakým číslům se tedy „na základě výročních zpráv, právních dokumentů, tiskových prohlášení či informací od formulových insiderů“ dostal časopis Forbes? Ačkoliv základní plat Maxe Verstappena (45 mil.) je o deset milionů menší než Hamiltonův (55 mil.) díky bonusům za tuto sezónu se dostal před svého odvěkého rivala o celých patnáct milionů.

Pokud bychom k těmto sumám přesto jen připočetli i aktivity mimo okruhy, tak se Max Verstappen nadále udrží v čele, byť už jen s náskokem devíti milionů.

Třetím jezdcem v tomto hodnocení je i přes svůj věk Fernando Alonso, ale už s výrazným mankem. Španělský závodník v této sezóně inkasuje od Aston Martinu 34 milionů dolarů, z toho deset milionů představují bonusy. Mimochodem, Alonso byl posledním nejlépe vydělávajícím jezdcem ve F1 před érou Lewise Hamiltona; v roce 2013 vydělal celkem 30 milionů.

Nad hranici 20 milionů za rok 2023 se dostal už jen Sergio Pérez (26 mil.). Za ním najdeme Charlese Leclerca, Landa Norrise a Carlose Sainze, kteří se pohybují nad deseti miliony, a žebříček uzavírá George Russell na osmém místě a Pierre Gasly s nováčkem Oscarem Piastri na sdílené deváté pozici.

PoradiePilotZákladBonusySpolu
(v miliónoch dolárov)
1.Max Verstappen452580
2.Lewis Hamilton55055
3.Fernando Alonso241034
4.Sergio Pérez101626
5.Charles Leclerc14519
6.Lando Norris51015
7.Carlos Sainz8614
8.George Russell459
9.Pierre Gasly538
=Oscar Piastri358

Související zprávy

Diskuze