logo F1zpravy.czF1online.sk

Alonso nakonec skončil celkově čtvrtý: Ani já bych na to nevsadil

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 11. 2023

Občas máme pocit, že Fernando Alonso není z této planety. Navzdory všemu se asi všichni shodneme, že pro španělského jezdce to byl jeden fantastický rok. Na pódium vystoupil osmkrát a nakonec skončil v mistrovství světa celkově čtvrtý. Lepší byli tedy jen Lewis Hamilton a piloti Red Bullu. S ohledem na nevydařenou poslední třetinu sezóny by to prý ani sám Fernando netipoval.

Po dlouhém závodě je to pro Fernanda Alonsa nakonec krásné sedmé místo. Po soubojích s Oscarem Piastrim, Lewisem Hamiltonem a Júkim Cunodou (dokonce dvakrát) nakonec skončil sedmý v autě, které je podle něho „nejpomalejší ze všech na rovinkách“.

Španělský jezdec se to pokoušel kompenzovat hrou „na blbečky“ s Lewisem Hamiltonem, za kterou téměř schytal nepříjemnou penalizaci. Fernando totiž chtěl Lewise pustit před sebe a otevřít své zadní křídlo, ale podle pravidel si na trati nemůžete počínat nepředvídatelně, brzdit předčasně nebo kličkovat, jak se vám zlíbí.

Komisári ho však nakoniec omilostili. Dovolili tak Alonsovi dokráčať si za siedmym miestom a tiež za šiestimi bodmi. Rok teda zakončil s 206 bodmi, rovnaký počet pozbieral Charles Leclerc (predstihol ho vďaka piatim tretím miestam), o bod menej mal Lando Norris a o šesť bodov menej Carlos Sainz. Nakoniec je z toho teda krásne štvrté miesto v celkovom hodnotení.

„Už jsem to párkrát řekl a řeknu to znovu, spolu se sezónou 2012 byl tento rok nejlepší v mé kariéře. Určitě byl lepší než roky 2005 a 2006, kdy jsem se stal mistrem světa,“ prohlásil Alonso po skončení závodu pro televizi Sky. „Byl jsem velmi spokojen s úrovní výkonnosti, konzistence a schopností vytěžit z auta maximum.“

„Tento víkend to opět potvrdil. V kvalifikaci se mi to podařilo dobře poskládat a potom jsem v závodě bojoval do posledního kola s Cunodou. Těsně to stačilo na čtvrté místo v šampionátu. Je to trochu nečekané a sám bych na sebe ve čtvrtek nevsadil ani cent. Skončit před oběma jezdci Ferrari a Landem je pro mě jako dárek. Určitě to bereme,“ řekl Alonso.

Toho uvidíme v příštím roce opět v zeleném monopostu. Tentokrát ho nečeká obvyklá drezúra související s příchodem do nového týmu. Vše a všechny už zná a je připraven na ostrý start do nové sezóny. „Bude to mnohem lepší zima. Povinnosti jako příprava sedačky, volantu nebo seznamování s lidmi si obvykle vyžádají spoustu vaší energie. Zima tedy bude pro všechny o něco jednodušší,“ říká dvojnásobný šampion.

„Čelíme velkým očekáváním. Aston Martin na pódiu už nikoho nepřekvapí, takže v příštím roce musíme doručit výsledky a musíme doručit výkony, ale jsme připraveni na tuto výzvu,“ vzkázal Fernando.

„Těším se, ale teď jsem unavený po roce 2023, takže potřebuji přestávku a pak budu přemýšlet o sezóně 2024,“ uzavřel s úsměvem 42letý matador.

Související zprávy

Diskuze