logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen straší konkurenci: Toto auto můžeme výrazně zlepšit

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 11. 2023

Red Bull v této sezóně nevyhrál jediný závod. Zda to bude platit i po Abú Dhabí, se dozvíme už brzy, ale bez ohledu na výsledek posledního víkendu sezóny se letošní dominance Maxe Verstappena a Red Bullu zapíše do dějin. I když jsme čekali, zda se soupeři postupně dotáhnou, jejich ztráta byla příliš velká a poměrně rychle svůj boj vzdali. Jedna z největších otázek této zimy tedy zní: jak vysoko dokáže ještě Red Bull zvednout laťku.

Mistři světa zažili letos několik slabších chvil. I když jich nebylo mnoho, na nejvyšším stupni se kromě Verstappena a Péreze objevil už jen Carlos Sainz. Občas byl Red Bull prostě příliš silný, jindy potřebovali soupeři aspoň drobné zaváhání tohoto týmu nebo jeho jezdce, na které však čekali marně.

Grand prix Singapuru tak zůstává jedinou, ve které stáj z Milton Keynes nedominovala. Na okruhu Marina Bay byl monopost RB19 absolutně ztracený a Verstappen s Pérezem neskončili ani na pódiu. I podle nizozemského závodníka tak stále existuje poměrně velký prostor na zlepšení, který budou inženýři intenzivně hledat během zimní přestávky.

„Samozřejmě, že auto má slabiny,“ prohlásil Verstappen. „Podívejte se na náš závod v Singapuru. Myslím si, že na městských okruzích obecně jsme se trápili o něco více, například i ve Vegas.“

„Řekl bych tedy, že pomalé zatáčky rozhodně nejsou naší nejsilnější stránkou, podobně tak hrboly nebo obrubníky. Toto je tedy rozhodně velký prostor na zlepšení,“ dodal Max. Je možné, že na Singapur budou fanoušci vzpomínat jako na klasický závod. Nejde jen o neuvěřitelnou dramu, ale také o nevídané selhání Red Bullu. I když je RB19 pravděpodobně nejdominantnějším autem všech dob, v Singapuru se nepropracoval ani do Q3.

I když někteří rivali Red Bullu udělali letos obrovský skok vpřed a takový McLaren MCL60 se výkonnostně určitě posunul výrazněji než RB19, ztráta zůstává stále velká. Je proto otázkou, jaký velký skok dokáže a musí učinit konkurence během zimní přestávky a co dokážou při vývoji inženýři Red Bullu.

„Těžko říct, ale i my pracujeme na našem autě a snažíme se ho zlepšit. Myslím si, že víme, kde jsou slabiny našeho monopostu. Snažíme se na nich pracovat a, samozřejmě, také se pokusíme ještě zlepšit naše silné stránky,“ řekl Verstappen.

Související zprávy

Diskuze