logo F1zpravy.czF1online.sk

Jake Dennis: Red Bull nedělá auta šitá na míru Verstappenovi, to Max se přizpůsobuje jim

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár24. 11. 2023

Už léta slýcháme ze všech stran, že Red Bull dbá při vývoji monopostů především na to, aby vyšel vstříc potřebám Maxe Verstappena. Podle Jakea Dennise, který zaskakoval za Nizozemce v prvním pátečním volném tréninku, však takové něco z praktického hlediska možné není. A vysvětlil i proč.

Brit, který v Milton Keynes zastává pozici vývojového jezdce a jinak působí na plný úvazek ve Formuli E, říká, že tvrzení Verstappenových nepřejících, podle kterých Red Bull staví monoposty tak, aby vyhovovaly Nizozemcovu jezdeckému stylu, jsou na míle vzdálené od pravdy. Proč?

Nuž proto, že jednotlivé celky se při vývoji nových monopostů a jejich následném zvelebování na nic takového neorientují – totiž ani nemohou. Týmy se jednoduše snaží o to, aby byla jejich auta co nejrychlejší. A zda už budou nebo nebudou jezdecky vyhovovat tomu či onomu jezdci je věc náhody.

„Dnes jsem do toho prostě naskočil, auta Formule 1 (obvykle) neřídím,“ vyjádřil se po prvním volném tréninku pro F1 TV Jake Dennis. „Trávím sice hodně času za simulátorem, ale jakmile do tohoto auta naskočíte, cítíte se úplně přirozeně. Nesouhlasím s tvrzeními některých lidí, kteří říkají, že je toto auto šité na míru Maxovi. Auto se dnes chovalo přesně tak, jak by se závodní auto chovat mělo.“

„Myslím si, že lidé, kteří jsou (vůči Verstappenovi) často skeptičtí, docházejí k závěrům, že je toto auto vyrobeno pro potřeby Maxe. V tomto případě tomu skutečně tak není. Každý z týmů se jednoduše snaží o to, aby postavil co nejrychlejší auto a jezdec se mu následně musí přizpůsobit – a přesně to udělal i Red Bull. Max se rok co rok přizpůsobuje autu (a ne naopak),“ dodal 28-letý závodník.

Související zprávy

Diskuze