logo F1zpravy.czF1online.sk

Roky 2012 a 2023 byly pro mě osobně nejlepší, prohlásil Alonso

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 11. 2023

Fernando Alonso je mistrem velkých slov. Z jezdeckého hlediska patří nepochybně k nejlepším pilotům, které Formule 1 kdy viděla, ale jen zřídka se ocitl ve správném autě. Jeho kariéra je tak plná skvělých výkonů v méně konkurenceschopných strojích. Po asi dvaceti letech ve Formuli 1 nyní Alonso hrdě prohlásil, že sezóny 2012 a 2023 byly z hlediska osobních výkonů ty nejlepší v jeho kariéře.

I když se dvakrát stal mistrem světa a několikrát bojoval o titul, rok 2023 se prý zařadí do zlatého fondu kariéry španělského matadora, který si opravdu ledacos proskákal. I když nevyhrál a jeho Aston Martin se pravděpodobně bude muset spokojit „jen“ s pátým místem v Poháru konstruktérů, sám Alonso hodnotil své výkony na jedničku. Rok 2023 byl prý z jeho strany jedním z nejlepších v kariéře.

„Jsem velmi spokojený se svým výkonem,“ prohlásil Fernando v Abú Zabí. „Myslím si, že spolu s rokem 2012 to byla z osobního hlediska moje nejlepší sezóna. Z jezdeckého hlediska to hodnotím jako můj nejlepší ročník a se vším jsem byl spokojený. Měl jsem motivaci, byl jsem fit a občas jsem přes těžké podmínky podal dobrý výkon.“

I když v tomto roce vystoupil osmkrát na stupně vítězů, Alonso vyzdvihl i několik svých méně nápadných výkonů, kdy ze svého auta dokázal vytěžit maximum, ačkoli to nebylo v nejlepší formě. „Bahrajn, Monako, Kanada, Monza a Brazílie jsou patrně moje nejlepší výkony v tomto roce. Monzu jsem vybral záměrně i přes deváté místo. Nestál jsem na pódiu a lidé si na můj výkon nepamatuji, ale právě v Itálii jsme byli možná úplně nejpomalejší nebo druzí nejpomalejší. Bodované umístění po jednom z takovýchto víkendů je něco skvělého,“ říká španělský matador.

Hlavně na začátku sezóny byl jeho Aston Martin ve skvělé formě. Po sociálních sítích se virálně šířily příspěvky o 33. vítězství, na které Alonso čeká od roku 2013. Velký triumf byl rozhodně dosažitelný a myslí si to i sám Fernando. Za největší příležitost považujeme Grand prix Monaka, kdy stratégové stáje obuli svému jezdci do deště hladké pneumatiky. Sám Španěl s tímto závěrem souhlasí a přidává ještě Nizozemsko.

„Myslím si, že vítězství bylo možné. V Monaku jsme byli asi nejblíže, když nám to nevyšlo s pneumatikami nebo něčím podobným. Možná i v Zandvoortu bychom byli blízko, kdybychom byli při restartu v odlišné pozici. Zřejmě se nám tu a tam naskytlo pár příležitostí. Ten triumf jsme si zasloužili víc než kdokoli jiný,“ prohlásil Alonso.

Na konci roku ještě vyzdvihl „nepředstavitelnou“ cestu, kterou si prošel Aston Martin. Jistě, nebylo to vždy jednoduché a po skvělém začátku sezóny se výkonnost monopostu AMR23 propadala, ale dodnes posbíral tým o 218 bodů více než za celý průběh minulé sezóny.

„Vidím jen pozitiva. Podle mě je trápení součástí práce a součástí cesty tohoto týmu. Začali jsme opravdu dobře s autem, jehož konkurenceschopnost možná překvapila i nás. Asi jsme se ocitli v pozici, na kterou jsme nebyli úplně připraveni. Mercedes a Ferrari jsou špičkové týmy, které jsou zvyklé bojovat na této úrovni,“ řekl Alonso.

„Možná jsme při vývoji udělali trochu krok zpět. Ještě ale nejsme na té nejvyšší úrovni. Takto před dvanácti měsíci bychom si ani nepomysleli, že nás může čekat podobná sezóna. Kdyby mi tehdy někdo řekl, že budeme v takové pozici, nevěřil bych mu,“ dodal Fernando.

Související zprávy

Diskuze