logo F1zpravy.czF1online.sk

Alonso se ve Vegas nebavil: Tato auta sem nepatří

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 11. 2023

Názory, názory, samé názory. Grand prix Las Vegas přinesla nejpestřejší škálu emocí. Od velké kritiky až po nadšení ze skvělého závodu. Je zřejmé, že ne všechno bylo dokonalé, ale místní trať nám nabídla možná nejlepší závod roku. Ačkoliv okruh v Las Vegas není zvlášť vzrušující, rozhodně nabídl skvělou show. Podle Fernanda Alonsa však zůstává prostým faktem, že současná Formula 1 se na tuto trať nehodí.

Pokud má současná generace monopostů nějaké slabiny, tak je to rozhodně průjezd přes pomalé zatáčky. Okruh ve Vegas byl specifický dlouhými rovinkami, které předělovaly sekce pomalých zatáček. Podle slov Fernanda Alonsa to nejenže není žádná zábava, ale také nejde o ideální prostředí pro současnou Formuli 1.

„Na tomto typu okruhů se při jízdě moc nepobavíte,“ řekl španělský matador médiím po skončení Velké ceny Las Vegas. „Jedete rychlostí 360 kilometrů za hodinu, nemáte žádnou přilnavost a auto šíleně poskakuje. Vím, že při pohledu zvenčí možná vypadá show dobře, ale tato auta nejsou stavěná na to, aby projížděla zatáčky rychlostí 80 kilometrů za hodinu.“

„Současná generace monopostů je stvořena pro okruhy jako Suzuka, Barcelona nebo Silverstone. Právě tam potřebujeme vyvážit šampionát a kalendář. Přesně to děláme, ale musíme zachovat tradiční tratě, na kterých mohou tato auta zazářit,“ dodal Alonso.

Je však třeba říct, že podobně jako mnozí další, ani Fernando nebude na Las Vegas vzpomínat v nejlepším. Přitom si za to může v podstatě sám. Jeho ohromující optimismus v nájezdu do první zatáčky bychom klidně mohli označit za Alonsovu největší chybu v dosavadním průběhu sezóny. Ostatně to však nejsou tak kritická slova, protože Fernando letos udělal skutečně minimum chyb.

„Ještě jsem neviděl opakované záběry a musím se podívat, co se tam stalo. Myslel jsem si, že můj závod skončil. Ztratil jsem kontrolu nad autem a teď nevím, jestli jsem se ocitl v sendviči mezi dvěma auty nebo jsem byl sám, ale když jsem viděl Alfu Romeo Valtteriho Bottase, myslel jsem si, že je po všem. Musím být tedy spokojený s konečným umístěním a těmi pár body, co jsem získal,“ řekl Alonso.

Související zprávy

Diskuze