logo F1zpravy.czF1online.sk

Vřískající ochrankáři v Las Vegas vyháněli lidi z veřejných prostorů

Martin Trenkler
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 11. 2023

Nemoc jménem peníze. Pokud jste nezaplatili, jednoduše jste neměli právo sledovat Velkou cenu Las Vegas. To se týkalo majitelů restaurací, ale i běžných lidí. Jak si asi dokážete představit, fanouškovská vynalézavost nemá hranice a vždy se dá najít šikovný způsob, jak si splnit svůj sen. Zvláště na městských okruzích se takovéto možnosti otevírají, pokud jste dobře znalí terénu. I na takovou alternativu však mysleli promotéři Velké ceny Las Vegas.

Jako příklad uveďme závod v Monaku. Představte si, že ho můžete sledovat naživo a bez vstupenky. Pokud vám nevadí brzy vstávat, obsadit si místo a držet ho bez ohledu na vaše hygienické potřeby, existuje pár medzírek s velmi omezeným výhledem na trať, které jsou dostupné zdarma. Velmi populární je například Rampe de la Major, odkud je vidět na sekci zatáček Rascasse a Anthoney Noghes, nebo Avenue de Suisse, z kterého je výhled na výjezd z první zatáčky.

Když se dobře vyznáte v Las Vegas, určitě znáte podobná místa. Snaha takto „podvádět“ však narazila na prudký odpor místní samosprávy a organizátorů. Snaha zabránit „neplatičům“ sledovat Formuli 1 rozhodně obsadí přední příčky v seznamu bizarností GP Las Vegas – a že jich nebylo vůbec málo.

Samozřejmě, nebudeme se tvářit, že blokování výhledu z veřejných prostorů je nějaká novinka. Dělá se to poměrně běžně. Na loňské GP Itálie musela být strážní služba nasazena na skupinku nizozemských fanoušků, kteří si dokonce přinesli provizorní lešení, z kterého chtěli mít prvotřídní výhled úplně zdarma. Nikde však tyto nekonečné boje nebyly tak bizarní jako právě v Las Vegas.

Na sociálních sítích se objevila videa ukazující příslušníky bezpečnostních služeb, kteří jako zbavení smyslů vřískají na fanoušky vykukující skrz medzírky v plotech. Skutečně bizarní úkazy mají jednoduchý důvod – podle zákona nejsou tito ochrankáři příslušníky bezpečnostních složek, tedy jsou to civilisté, kteří nemají žádné právo použít fyzické násilí. Krvácení z uší způsobené jejich pomateným křikem se zjevně nepočítá jako násilí. Možná kdybyste si přinesli tlumiče na uši, můžete sledovat Formuli 1 zdarma.

Dobrým příkladem toho, jak marný je tento hloupý boj ziskuchtivých organizátorů, představují opatření, která měla blokovat výhledy na trať. Ty zamýšlela Liberty Media (jako jeden z promotérů je za tyto kroky spoluzodpovědná) nasadit hlavně na majitele barů a restaurací s výhledem na trať v případě, že nezaplatí za každou židli ve svém podniku. Nařízení se však týkala i běžných smrtelníků.

Blokovat výhled se snažili všemožnými způsoby i z veřejných prostorů. Takovýchto míst je v Las Vegas nepřeberné množství, což asi nepřekvapí, když se závodilo přímo na Las Vegas Strip. Snaha bránit těmto „černým pasažérům“ sledovat Formuli 1 však byla marná. Jak ukazují i obrázky, není překážka, kterou by vynalézavý příslušník druhu homo sapiens nedokázal překonat.

Časopis Autosport informuje o nepočetných případech potrhaných látkových stínidel, zničených tabulí blokujících výhled a nadšených fanoušcích sledujících nejdražší velkou cenu v dějinách zdarma!

„Zaměstnanci se po poškození překážek blokujících výhled pokusili o jejich výměnu, ale jednoduše neuspěli,“ avizuje Autosport. „Problematická oblast se nacházela naproti kasínu a hotelu Planet Hollywood, který se nachází v blízkosti čtrnácté zatáčky.“ Ano, jde o nejlukrativnější místo na konci nejdelší rovinky, kde Charles Leclerc v posledním kole předjel Sergie Péreze.

Po problémech v Melbourne a Sao Paulu se Formula 1 a FIA stále intenzivněji zajímají o možnosti, kterými lidé dokážou překonat bezpečnostní zábrany nebo dokonce vniknout na trať. Toto místo se však nacházelo daleko od bariér lemujících trať, a tak nebylo během celého víkendu hlášeno jediné porušení bezpečnostního perimetru okruhu. Byla to jen banda nadšenců – mnozí v týmovém oblečení svých favoritů –, kteří načerno sledovali svůj oblíbený sport.

Na závěr můžeme říci, že Velká cena Las Vegas v podstatě ještě neskončila. Určitá renomovaná nevadská právnická firma totiž již začala podnikat právní kroky proti GP Las Vegas v snaze vymáhat vrácení peněz pro fanoušky, kteří byli v pátečních trénincích vyhnáni z okruhu. Tento závod nám skutečně přinesl zábavu a show po všech stránkách.

Související zprávy

Diskuze