logo F1zpravy.czF1online.sk

Stroll se posunul o čtrnáct míst: Před závodem jsme neměli velké oči

Lance Stroll
© X/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 11. 2023

I když to před pár týdny vypadalo nereálně, Aston Martin je zpět v boji o čtvrté místo Poháru konstruktérů. McLaren měl v posledních závodech problém maximalizovat výsledky, naopak, Aston Martinu se to daří velmi dobře. Možná svůj nejlepší večer v tomto roce zažil Lance Stroll, který se posunul z devatenáctého místa až na páté.

Kanadský jezdec odstartoval na měkkých pneumatikách, což bylo dost riskantní, ale on sám je nejlepším důkazem toho, proč to stálo za risk. Stroll se vyhnul úvodnímu chaosu a na konci prvního kola se již vyhříval na devátém místě. V pozdější fázi závodu ukázal jeho Aston Martin skvělé tempo a Lance zaznamenal po Sao Paulu další páté místo.

„Byla to skvělá zábava. Měl jsem výborné první kolo a v kokpitu jsem se cítil velmi dobře. Byli jsme rychlí po celou délku závodu a opravdu jsem si to užil,“ řekl pro televizi Sky Lance Stroll.

„V páteční kvalifikaci to byl pro nás velmi náročný den. Nebyli jsme dostatečně rychlí a ještě přišel trest, což nás na startu posunulo na devatenácté místo. Před závodem jsme tedy neměli velké oči, ale auto bylo mnohem rychlejší než v kvalifikaci. Na startu jsme se probojovali dopředu a od toho okamžiku jsme pokračovali ve skvělém závodě,“ dodal kanadský jezdec.

Ten po neděli dostane určitě vyšší hodnocení než jeho týmový kolega Fernando Alonso. Španělský matador předvedl až netradičně zbytečnou chybu, když byl v první zatáčce až příliš optimistický a bez přičinění soupeře dostal hodiny. Naštěstí nedošlo k žádné velké nehodě a dvojnásobný šampion se mohl vrátit do závodu, který nakonec zakončil na devátém místě.

„V první zatáčce jsem si myslel, že je po všem,“ řekl pro F1 TV Alonso. „Díky safety caru mi bylo umožněno vrátit se na konec pole a smazat velkou ztrátu. Mohli jsme tedy pokračovat v závodě a zabodovat s oběma auty. Lance se postaral o skvělý výsledek, který nám dává dobrou energii před posledním závodem v sezóně.“

Podobně jako si Alonso myslel, že v první zatáčce se jeho závod skončil, v Aston Martinu považovali za uzavřený i souboj s McLarenem. Ztráta jedenácti bodů se však na posledním závodě sezóny 2023 dá dohnat, i když to nebude vůbec jednoduché. „Mysleli jsme si, že tento souboj je už rozhodnutý, ale na posledních pár víkendech jsme dokázali získat více bodů než McLaren. Před Abú Zabí nám to dává určitou naději. Pojďme závodit a ať už bude výsledek jakýkoliv, přijmeme ho,“ řekl Alonso.

Související zprávy

Diskuze