logo F1zpravy.czF1online.sk

Každé kolo bude odlišné, předpovídá Alonso

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 11. 2023

Čeká nás krok do neznáma. Velká cena Las Vegas bude jako žádná jiná, nejen z pohledu show, ale také z pohledu jízdy. Jde o úplně nový okruh s novým asfaltem a jezdit se bude za mimořádně nízkých teplot. Samotná trať možná vypadá jednoduše, ale i podle ostříleného matadora Fernanda Alonsa bude jízda po ní náročná.

Aston Martin v Brazílii oživil naděje na zisk celkového čtvrtého místa, ale ty jsou podle většiny veřejnosti jen teoretické. Může tento tým smazat 21-bodovou ztrátu na McLaren? Teoreticky může, ale budou mít na to Fernando Alonso a Lance Stroll dostatek výkonnosti? Vždyť sám španělský matador nehodnotí šance svého týmu ve Vegas příliš vysoko.

„Bylo by hezké vyhrát závod, zvlášť takto premiérově na tak speciálním místě, ale podle mě je něco takového málo pravděpodobné. Nemyslím si, že tato trať bude našemu balíku vyhovovat. Vítězství tedy nebude snadno dosažitelné,“ konstatoval Alonso.

Španělský závodník si také nemyslí, že se něco změní na statusu Red Bullu jako hlavního favorita víkendu. Tomuto týmu nebude hrát do karet několik skutečností, ale podle Alonsa zůstává největším kandidátem na vítězství. Fernando si však zároveň myslí, že některé týmy, které obvykle mají problémy v závodním tempu, budou tento víkend ve výhodě.

„Je to městský okruh s velmi nízkými požadavky na přítlak. Bude důležité nabrat v kokpitu sebevědomí, abyste na konci rovinek trefili všechny brzdné body,“ řekl dvojnásobný mistr světa. „Trať projde prudší evolucí než obvykle. Bude to výzva pro všechny a podle mě bude každé další kolo na této trati odlišné.“

„V každém kole to bude o trochu lepší než v tom předcházejícím – od prvního tréninku až po poslední kolo závodu. Budeme se muset přizpůsobit měnící se přilnavosti na trati,“ říká Alonso.

„Myslím si, že nejprve se musíme vydat na trať a vyzkoušet si, jak se auto chová. Pneumatiky mohou na nejdelší rovince trochu vychladnout. Když jsme na posledních třech velkých cenách čelili přehřívání pneumatik, tento víkend to asi bude trochu opačně. Možná se tu bude dařit týmům, které mají obvykle problémy v závodním tempu, protože dokáží udržet pneumatiky v ideálním okně. Už v pátek dostaneme první odpovědi,“ řekl Fernando.

Související zprávy

Diskuze