logo F1zpravy.czF1online.sk

Massa: Verstappenovi by se v Red Bullu nevyrovnali ani Alonso s Hamiltonem

Max Verstappen a Fernando Alonso
© Twitter/Red Bull
Tomáš Masár
Tomáš Masár15. 11. 2023

„Načo měnit něco, co funguje?“ uvažuje Felipe Massa. Podle vicemistra světa ze sezóny 2008 plní jezdecká sestava Red Bullu plně svůj účel a na její obměnu nevidí žádný důvod. Koneckonců, rakouský tým dominuje jak soutěži jednotlivců, tak i Poháru konstruktérů. Brazilčan se domnívá, že nahrazení Mexičana někým konkurenceschopnějším – třeba takovým Fernandem Alonsem či Lewisem Hamiltonem -, by akorát tak narušilo týmovou chemii a vytoužené ovoce beztak nepřineslo. Vícenásobní šampioni by se totiž Nizozemci nevyrovnali a nijak zvlášť mu nezavarili.

Sergio Pérez ztrácí na Maxe Verstappena už propastných 266 bodů. Zatímco Nizozemec má na kontě neuvěřitelných sedmnáct vítězství, Mexičan jen dvě a naskýtá se proto relevantní otázka, zda není na čase vyměnit rodáka z Guadalajary za někoho, kdo bude předvádět vyrovnanější výkony. Takový Felipe Massa je však zastáncem tvrzení, že by si v Red Bullu měli ‚Checa‘, jak zní jezdcova přezdívka, ještě ponechat.

„Pokud je Max šťastný a tým vyhrává mistrovství jezdců i konstruktérů, myslím si, že by bylo rozumné ponechat věci tak, jak momentálně jsou,“ uvedl někdejší pilot Sauberu, Ferrari a Williamse pro holandský magazín Formule 1 s dodatkem, že nahrazení Péreze někým konkurenceschopnějším by mělo na Verstappena spíše negativní, než pozitivní účinek.

„Max se očividně cítí velmi dobře a vyhrává všechny závody. Jakákoli změna by mu spíše ublížila, než pomohla.“ Navíc, podle Felipeho Sergio Pérez až tak špatnou práci neodvádí, to jen Verstappen je nesmírně dominantní. Za současné formy by se prý úřadujícímu šampionovi nevyrovnali ani ti nejlepší z nejlepších – Fernando Alonso a Lewis Hamilton.

„To, co Max předvádí v aktuální sezóně, je na bezprecedentní úrovni,“ poznamenal Massa. „I kdybyste do druhého auta posadili Lewise Hamiltona nebo Fernanda Alonsa, nejsem si jistý, zda by se toho mnoho změnilo. Možná trochu ano, ale věřte mi, Maxa by nepřekonal ani jeden z nich.“

Na druhé straně však Massa fanouškům, kteří si přejí Pérezův odchod z Red Bullu, plně rozumí. Vždyť asi každého z nás by potěšilo, kdyby bylo čelo závodů přece jen o něco vyrovnanější.

„Buďme k sobě upřímní, všichni bychom chtěli, aby se o vítězi šampionátu rozhodlo v závěrečném kole, tak, jak tomu bylo v roce 2021 v Abú Zabí. Pokud uvažujete takto, tak si samozřejmě přejete, aby na místě Péreze seděl po Maxovi druhý nejlepší pilot na startovním roštu,“ doplnil vítěz jedenácti velkých cen.

Související zprávy

Diskuze