logo F1zpravy.czF1online.sk

Za Briatoreho návratem stojí i Ecclestone: V F1 je už dost světců

Flavio Briatore a Stefano Domenicali
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala12. 7. 2024

Flavio Briatore je oficiálně zpět. Když jsme se nedávno dozvěděli, že Alpine ho opět zavolal do Formule 1, zůstali jsme trochu zaskočeni. V padoku F1 ho však přivítali překvapivě vroucně, nad čím zakroutil hlavou například Felipe Massa. Komu vděčí za to, že režisér VC Singapuru 2008 je zpátky? Asi ani nepřekvapí, že v tom všem má prsty Bernie Ecclestone.

Soudní spor Felipeho Massy s Formulí 1 stále ještě neskončil. Brazilský závodník žádá odškodnění za to, že královna motorsportu hrála mrtvého brouka, když se dozvěděla o Briatoreho podvodu na VC Singapuru. Nakonec se celá kauza dostala na veřejnost a Briatore dostal doživotní zákaz činnosti, který mu byl nakonec zkrácen na tři roky.

Massovi to ale titul nevrátilo, jelikož sezóna byla definitivně uzavřena. Bernie Ecclestone totiž měl o Briatoreho inscenaci vědět, co i sám přiznal, ale aby se vyhnul negativní publicitě, vše držel v tajnosti.

Jak postupuje soud? Felipe Massa po oznámení Briatoreho návratu prozradil, že věci se hýbou. „Mohu říci jen tolik, že máme silný a koncentrovaný tým a že věci se hýbou vpřed. V tuto chvíli nemám co víc k tomu dodat, protože to není věc, kterou by bylo možné uzavřít z večera do rána. Náš tým je však plně koncentrovaný, motivovaný a bojujeme. Jsme přesvědčeni, že není v pořádku to, co se nám stalo. Nebylo to fér nejen vůči mně, ale ani vůči tomuto sportu.“

Co tedy vicemistr světa z roku 2008 říká na to, že se Flavio Briatore vrátil „na místo činu“? „Já k tomu nic nebudu říkat. Tyto zprávy mluví samy za sebe,“ prohlásil Massa, jehož Formule 1 loni požádala, aby na velké ceny nechodil oficiálně jako její ambasador. Důvodem je jeho soudní spor.

Na druhé straně Flavia Briatoreho přivítala Formule 1 s otevřenou náručí. Šéfové týmů zase mluvili o tom, že na staré hříchy je třeba zapomenout a Briatoremu odpustit. „Na tomto světě se děje spousta podivných věcí,“ pokroutil hlavou Brazilec.

O Briatorem se spekulovalo už několik týdnů. Alpine je totiž v obrovských problémech. Nyní Bernie Ecclestone v rozhovoru pro Blick přiznal, že to byl zčásti jeho nápad zavolat vlka mezi ovečky.

„Měl jsem dlouhý telefonát se šéfem Renaultu Lucem de Meem. Byl zoufalý,“ říká Bernie Ecclestone, bývalý boss efjednotky. „Pak přišla řeč na Briatoreho. Rychle jsme se shodli, že v takové chaotické situaci může pomoci jen muž činu, darebák mezi anděly. V kolotoči Formule 1 je těch svatých až-až!“

Nevíme, co přesně Alpine očekává od Briatoreho. Na jedné straně mu může pomoci postavit tým zpět na nohy, ale není jasné, za jakým účelem. Chce Alpine pokračovat ve Formuli 1, nebo je Briatoreho úkolem zvýšit hodnotu týmu a poté jej prodat? Už déle se spekuluje o tom, že francouzský tým chce ukončit vývoj pohonných jednotek, což by mohl být první krok k prodeji.

Ecclestone v každém případě věří, že Briatoremu se podaří splnit to, co si umínil. „Flaviovy silné stránky vždy spočívaly v tom, že jednání měla být krátká, bylo třeba jednat a myslet ve velkém. Ve Formuli 1 nepotřebujete sbírat přátele, ale úspěchy!“

Související zprávy

Diskuze