logo F1zpravy.czF1online.sk

Alonso by prý v Red Bullu Verstappenovi nezavařil. Důvodem je kvalifikační manko

Max Verstappen a Fernando Alonso
© Twitter/Red Bull
Tomáš Masár
Tomáš Masár11. 11. 2023

Formulový svět obletěla nedávno kachna, podle které měl Fernando Alonso po sezóně zamířit do Red Bullu. Tato informace se sice následně ukázala být nepravdivá, ale jednotlivé osobnosti F1 se přesto začaly zamýšlet nad tím, jak by si 42letý matador po boku trojnásobného mistra světa počínal. Takový Peter Windsor se domnívá, že ne moc dobře. Podle bývalého manažera Williamsu by sice Španěl Nizozemci v závodním tempu stačil, ale v kvalifikaci by už o něco zaostával – což by se v konečném důsledku postaralo o rozdíl.

Sergio Pérez se v barvách Red Bullu evidentně trápí. Zatímco jeho týmový kolega sbírá jedno vítězství za druhým, Mexičan se v poslední době zmůže nanajvýš na pódium – a to jen sporadicky. Naskýtá se proto relevantní otázka, zda není na čase Checa nahradit. Ale kým? Norris a Albon jsou smluvně vázáni a Cunoda s Ricciardem dosud oslnivé výkony nepředváděli. Spekulovalo se sice o Fernandu Alonsovi, ale ten se vůči přestupu do Milton Keynes jasně vymezil. Navíc, podle Petera Windsora ani vedení rakouského týmu o možnosti angažovat Španěla nikdy skutečně neuvažovalo, a to kvůli jeho – řekněme si to na rovinu – intrikánské povaze.

„Domnívám se, že si po závodě v Brazílii určitě mnoho lidí řeklo: ´Nebylo by skvělé, kdyby působil po boku Verstappena v Red Bullu Alonso?´ Moje odpověď na to je, že Red Bull měl příležitost získat Alonsa po tom, co opustil Ferrari. Myslím si, že Alonso byl přesvědčený o tom, že mu jednoho dne zazvoní telefon, ale nikdy se tak nestalo,“ uvedl Peter Windsor.

„Domnívám se, že Helmut Marko a Christian Horner si totiž myslí, že Alonsova osobnost a síla jeho osobnosti může přinést do týmu rozkoly. A to je něco, co nechtějí, aby se stalo v týmu, který je pod patronátem Maxe Verstappena,“ vysvětlil Windsor. „Za týmovou dvojku chtějí někoho, kdo loď příliš nerozkývá, někoho jako je Sergio Pérez.“

Windsor se kromě toho domnívá, že kdyby Red Bull po Alonsovi přece jen sáhl, rodák z Ovieda by očekávání fanoušků nenaplnil a Verstappenovi by příliš nezavařil.

„Nejen kvůli věku, ale proto, že není tak dobrý na jedno kolo jako Max,“ poznamenal 71letý Australan. „Nemyslím si, že by byl následně schopen dohnat toto manko v závodě, a to i přesto, že je možná o něco lepší závodník (z hlediska závodního tempa, pozn. red.) než Max.“

„Každopádně je otázkou, zda je tomu skutečně tak (zda je Alonso z hlediska závodního tempa lepší). Max totiž dobře využívá všechny proměnné a udržuje auto kolmo a pěkně na cestě, a to bez ohledu na to, co se děje,“ doplnil Windsor.

Související zprávy

Diskuze