logo F1zpravy.czF1online.sk

Checo minul vrchol zatáčky o metr a to rozhodlo, říká Alonso

Formula 1 2023: Brazilian GP
© AUTóDROMO JOSé CARLOS PACE, BRAZIL – NOVEMBER 05: Fernando Alonso, Aston Martin F1 Team, 3rd position, sprays Champagne from the podium during the Brazilian GP at Autódromo José Carlos Pace on Sunday November 05, 2023 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Simon Galloway / LAT Images)
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 11. 2023

Fernando Alonso se postaral o to, že GP Sao Paula 2023 se nezapíše do dějin jako nudný průvod. Španělský závodník svedl pořádně dlouhý souboj se Sergiem Pérezem o třetí místo. Mexičan se na chvíli dostal dopředu, ale nedokázal si svou pozici udržet. Starý lišák Fernando dokázal, že i v dnešní komplikované a technicky vyspělé Formuli 1 může jezdec udělat velký rozdíl.

Perezovi už muselo přeskočit ze zadního křídla Aston Martinu. Alonso však jel mistrovsky. Na výjezdu ze třetí a dvanácté zatáčky byl vždy perfektní a velmi přesný. Mexičan se však nenechal odradit a v předposledním kole přišla jeho chvíle. Útok do první zatáčky se mu povedl, ale Alonso se dokázal udržet blízko. Měl před sebou ještě jedno kolo a ještě jednu šanci, kterou dokázal využít, vrátit se na třetí místo a sklidit veškerou slávu.

„Byl to hezký a čistý souboj, velmi agresivní, ale čistý. Checo má podle mě velmi dobrou historii. I když vždy bojuje tvrdě, dokáže dokončovat závody a udržet své i soupeřovo auto na trati,“ řekl po skončení závodů pro televizi Sky Fernando Alonso. „Věděl jsem, že se blíží a že je hrozbou. Nakonec to bylo možná náročnější, než jsem si myslel. Pět kol před koncem jsem si říkal, že mám vše pod kontrolou, tak jsem na to zatlačil, ale Checo byl pořád v mých zpětných zrcátkách. Zřejmě si i on šetřil pneumatiky.“

Jak vypadala poslední dvě kola z pohledu dvojnásobného mistra světa? „Myslel jsem si, že v šesté zatáčce předposledního kola jsem ztratil jakoukoliv naději. Vydal jsem se na vnější stranu a zvolil odlišnou stopu, ale na pneumatiky se nalepilo mnoho žmolků a nečistot. Gumy vibrovaly a říkal jsem si, že je po všem,“ vzpomíná Alonso.

„Měl jsem však ještě jednu šanci buď v první nebo ve čtvrté zatáčce s pomocí DRS. Chtěl jsem brzdit velmi agresivně a velmi pozdě. Checo to možná cítil a brzdil také velmi pozdě do první zatáčky, ve které apex minul asi o metr, což mi umožnilo zaútočit do čtvrté zatáčky. Upřímně řečeno, nečekal jsem to. Když mě předjel, myslel jsem si, že je po všem,“ přiznal spokojený pilot Aston Martinu.

Tým se zbavil nejnovějších vylepšení a do Brazílie přivezl starší specifikaci monopostu. AMR23 nakonec ožil, což podtrhl i výsledek Lance Strolla. I Alonso přiznává, že Brazílie přinesla týmu velmi důležitý okamžik. „Mnoho to pro nás znamená. Jistě, pódium je skvělé, ale i bez toho víme, že jsme byli opět konkurenceschopní. Pochopili jsme pár věcí, kterým jsme čelili poslední dva víkendy. Bylo to hezké cvičení, při kterém si celý tým mohl zažít a vidět to odhodlání. Všichni táhli za jeden konec provazu. Bylo to krásné sledovat a dodává mi to sebedůvěru i do příští sezóny,“ vzkázal Alonso.

Skvělou formu Aston Martinu potvrdil i Stroll

Nejlepší na tom všem pro tento tým je, že zlepšení potvrdili oba piloti. Lance Stroll ztratil v cíli na týmového kolegu jen asi šest sekund. Spokojené tak mohou být obě poloviny garáže, nejen s bodovým ziskem, ale hlavně s celkovým tempem monopostu AMR23. „Byl to velmi dobrý den. Auto bylo skvělé, rychlejší než Ferrari a rychlejší než Mercedes. Škoda těch startů. V obou případech jsem se nedokázal pořádně odlepit z čáry, kola se přetáčela a oba Mercedesy s Red Bullem mě sežraly zaživa,“ řekl Kanaďan po skončení závodu pro televizi Sky.

„Po tom však všechno šlo velmi dobře. Dokázal jsem předjet Russella, Hamiltona a vzdálit se Sainzovi, takže celkově to byl velmi pozitivní den,“ řekl Stroll, který byl viditelně mnohem lépe naladěn než v předchozích týdnech.

„Určitě si myslím, že jsme se toho v posledních pár týdnech hodně naučili, takže jsem velmi spokojený s výsledkem. Měli jsme mnohem lepší tempo než v posledních měsících, takže je to super,“ dodal spokojně kanadský závodník.

Související zprávy

Diskuze