logo F1zpravy.czF1online.sk

Stali jsme se strůjci vlastního štěstí, zní po kvalifikaci z Aston Martinu

Formula 1 2023: Brazilian GP
© AUTóDROMO JOSé CARLOS PACE, BRAZIL – NOVEMBER 03: Lance Stroll, Aston Martin AMR23 during the Brazilian GP at Autódromo José Carlos Pace on Friday November 03, 2023 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Simon Galloway / LAT Images)
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 11. 2023

Výsledek, který Aston Martin opravdu potřeboval. Můžete argumentovat, že do toho zasáhlo počasí nebo okolnosti, ale na to se historie neptá. Lance Stroll a Fernando Alonso odstartují do nedělního závodu ze druhé řady, což je po týdnech strádání fantastický povzbuzení pro celý tým.

Už po postupu do Q3 s oběma monoposty musela být v garáži Aston Martinu cítit úleva. Šlo o velmi důležitý úspěch a vše ostatní byl jen bonus. Tím bonusem je nakonec start z druhé řady. Lance Stroll si připsal raritní interní vítězství proti Fernandovi Alonsovi a kanadský jezdec v neděli odstartuje ze třetího místa. Můžete to připsat prostému štěstí, ale i správným rozhodnutím na boxové zdi Aston Martinu.

„Podle mého jsme dnes neměli štěstí, myslím si, že jsme se stali strojci vlastního štěstí,“ řekl po skončení kvalifikace médiím Stroll. „Udělali jsme dobře, když jsme jeli na začátku vláčku a našli si dobrou pozici na trati. Bylo to chytré rozhodnutí.“

„V Q3 to bylo pořádně náročné a pocit v autě byl na hovno. Vítr se otočil, ale odvedli jsme skvělou práci a dostali obě auta na to správné místo. Mohli jsme tak naše pokusy dokončit ještě než přišlo to nejhorší počasí. Ostatním jejich pokusy nevyšly nebo nezapsali žádné časy, takže my jsme se stali strojci vlastního štěstí,“ dodal kanadský závodník.

Aston Martin přivezl do Brazílie staré auto. Balík vylepšení, který inženýři nasadili v Austinu, z velké části zmizel a tento krok se týmu zatím vyplácí. „Byli jsme konkurenceschopní a v kokpitu jsem se cítil dobře. Byl to tedy po dlouhé době jeden z těch lepších dní. Vyvážení bylo po celou dobu dobré a auto mělo dobrý grip, což mi umožnilo se postupně zlepšovat a jezdit čistě,“ řekl Stroll.

Potřebovali jsme to, ulevilo se Alonsovi

Jeho týmový kolega Fernando Alonso odstartuje hned za ním. V tomto roce se opravdu nestalo často, že by se musel sklonit před synem majitele stáje. Rozhodně mu to však nevadilo. „Potřebovali jsme to. Poslední dva víkendy jsme trochu experimentovali, startovali z boxů a pod. Tady v Brazílii jsme potřebovali dobrý výsledek s oběma auty, abychom týmu dodali naději a potvrdili, že se nám podařilo pochopit pár věcí. Dokazuje to, že víme, co děláme,“ prohlásil odhodlaně Alonso.

Španělský jezdec si však po dobré kvalifikaci neklade žádné megalomanské cíle. „Doufám, že to bude dobrý víkend a čeká nás čistá sobota, po které máme velmi dobrou pozici na start nedělního závodu. Snad nás už nepřekvapí déšť,“ dodal Fernando.

Související zprávy

Diskuze