logo F1zpravy.czF1online.sk

Ambice Aston Martinu se diametrálně mění: Alonso věří v návrat do bodované desítky

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 11. 2023

Pamatujete si ještě na úvod sezóny, kdy byl Aston Martin nejbližším pronásledovatelem Red Bullu? No, tento tým má v současnosti velké problémy se vejít alespoň do bodované desítky. Fernando Alonso, který ještě nedávno útočil na celkové druhé místo Sergia Péreze, spadl po Mexiku na páté místo, přičemž se očekává jeho další sestup.

Po dvojím vypadnutí v Austinu a v Mexiku se Fernando Alonso pokusí vrátit v Brazílii na body. Podiové příčky, které pravidelně sbíral na začátku sezóny, jsou však dnes již dávno zapomenutou historií a ambice Aston Martinu si v průběhu roku prošly nemalou změnou. Před startem Velké ceny Brazílie doufá španělský matador v návrat do nejlepší desítky.

“Byly to velmi intenzivní dva závody,” řekl Alonso po příjezdu na třetí grand prix za tři týdny. “Jak jste řekli, vypadnutí v Austinu a v Mexiku hodně bolí, ale Brazílie je pro nás další příležitostí. Jsem velmi rád, že máme tři závody za tři týdny, protože nemáte čas na bolest. Okamžitě se musíte vrátit do auta a pokusit se o to znovu. Doufejme, že nás čeká lepší a přímočařejší víkend s menším počtem experimentů.”

Tento týden nás navíc čeká sprint, takže ve hře bude více bodů. Ve Formuli 1 jste jen tak dobrý, jak dobrý byl váš poslední závod a uvědomuje si to i Alonso. “Čeká nás sprintový víkend, což vám nedovoluje experimentovat. Máte jen jeden volný trénink. My jsme během posledních dvou víkendů posbírali velké množství dat a informací. Využijeme je, abychom v pátek začali s tím nejlepším balíkem pro tuto trať,” věří Fernando.

“Jsem si jistý, že nás čeká dobrý víkend. Samozřejmě, poslední dva týdny vypadají jako zklamání, ale nezapomeňte, že v Kataru jsem startoval ze čtvrtého místa a nakonec jsem skončil šestý. Přikláním se tedy k názoru, že poslední dva závody nebyly normální a že se tu po výkonnostní stránce vrátíme do nejlepší desítky,” slibuje Alonso.

Jeho týmový kolega Lance Stroll zažil kvalitní americký víkend, kdy se po startu z boxů a diskvalifikacích soupeřů posunul na sedmé místo. Bylo to jeho nejlepší umístění od červnové GP Španělska. V Mexiku ho však čekal další víkend plný zklamání. “Po velmi dobrém závodě v Austinu jsme očekávali něco lepšího,” řekl o minulotýdenním závodě Stroll.

“Po startu z boxů, před kterým jsme změnili několik věcí na autě, jsme odjeli dobrý závod a skončili na bodech. V Mexiku jsme se však opět trápili. Nebyl to víkend, o kterém jsme snili, ale uvidíme, co dokážeme v Brazílii,” říká kanadský závodník.

Na otázku, zda očekává, že tým bude v Sao Paulu konkurenceschopnější, Stroll odpověděl: “Doufám, že ano. Určitě máme několik nápadů. Před tímto víkendem jsme hodně analyzovali, takže uvidíme, jak se nám bude dařit.”

Související zprávy

Diskuze