logo F1zpravy.czF1online.sk

Pérez: Moji sedačku nechce jen Ricciardo

F1 Grand Prix of Mexico
© MEXICO CITY, MEXICO – OCTOBER 29: Sergio Perez of Mexico and Oracle Red Bull Racing walks in the Paddock prior to the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 29, 2023 in Mexico City, Mexico. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202310290477 // Usage for editorial use only //
Milan Kubala
Milan Kubala30. 10. 2023

Sen Sergia Péreze o domácím vítězství se rozplynul po šestnácti sekundách. Mexičan z páté pozice odstartoval skvěle, ale dění v první zatáčce musí i pravověrný příznivec Péreze označit v nejlepším případě za závodní incident, pokud ne přímo za Pérezovou chybu. A jelikož nebyla příliš úspěšná ani kvalifikace, čeká nás další kolo spekulací o jeho budoucnosti.

Kdyby místo odstoupení na domácí půdě dosáhl pěkného výsledku nebo dokonce vyhrál, alespoň na pár dní by umlčel hlasy, které po sobotě vychvalovaly Daniela Ricciarda do nebes. Ale dá se na to dívat i jinak; alespoň se Sergio Pérez po kvalifikaci nedočkal další potupy, kdyby náhodou skončil za Australanem i v závodě. V tom případě by se Checo celý týden vařil v houbové polévce.

Bývalý závodník a komentátor britské televize Martin Brundle není nadšený z Pérezových výkonů. Mnohem více se mu zalíbil Alex Albon, další jezdec, který je spojen s červenými býky. „Udomácnil se tam a cítí se pohodlně,” uvedl o Albonovi. „Některým jezdcům vyhovuje metoda cukru a biče. Někteří prostě potřebují, aby je někdo objal a ujistil, že jich budou pečlivě poslouchat, a jezdec bude cítit, že si ho tým váží.“

„Vsadím se, že Red Bull si teď přeje, aby k němu měli přístup,” prohlásil 64letý Brit. Alex Albon je však smluvně vázán s Williamsem a britská stáj ho v tuto chvíli určitě nikam nepustí.

To je však jen jedno jméno na dlouhém seznamu zájemců. Sergio Pérez velmi dobře vnímá tlak, kterému je vystaven, a registruje i jezdce, kteří by ho chtěli vystřídat v Red Bullu. A nejde prý jen o tolik skloňovaného Daniela Ricciarda.

„Daniel zajel úžasné kolo,” velmi stručně se vyjádřil k jeho kvalifikačnímu výkonu Pérez. „A nemyslím si, že by mělo o mé místo zájem jen Daniel. Mnoho jezdců by chtělo sedět v této sedačce. A to je skvělé. Pokud si ji zaslouží, tak se s nima budu těšit.“

Kdy se s nima bude moci těšit? Na tuto otázku přináší potenciální odpověď německý F1 Insider. Podle informací portálu má Sergio Pérez ve své smlouvě zakotvenou klauzuli, která Red Bullu umožňuje ho „vykopnout“ z týmu až po první třetině sezóny 2024 bez toho, aby mu býci museli vyplatit finanční náhradu.

Podmínkou jsou Pérezovy průměrné výkony. Pokud tedy Pérez bude i v úvodu příštího roku pokračovat v tom, co předváděl dosud, rychle se může s Red Bullem RB20 rozloučit. A jak přesně rychle? Rozhodujícím datem má být konec května, konkrétně Velká cena Monaka.

Do té doby musí všichni dodržovat příměří. Otec Sergia Péreze Antonio to dělá tak, že Helmuta Marka vychvaluje do nebes jako největšího světce na zemi; Marko je Checův největší podporovatel, Max Verstappen zase nejlepší kolega.

Dokonce i Helmut Marko byl po skončení víkendu velmi mírný, ačkoliv jindy by možná Péreze skritizoval. Nyní si dovolil jen jednu nenápadnou poznámku na téma výkonu Daniela Ricciarda, který Péreze porazil v kvalifikaci, v neděli obsadil sedmé místo a téměř zdolal i Georgea Russella. „To je velmi důležité znamení směrem do budoucnosti.“

Související zprávy

Diskuze