logo F1zpravy.czF1online.sk

Stavil jsem se s Gianpierem, že Max bude po první zatáčce vepředu, směje se Marko

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková31. 10. 2023

I když Red Bull v této sezóně působí jako dokonale namazaný stroj, úřadující šampion Max Verstappen přiznal, že na začátku roku měli slabší starty, přičemž tento nedostatek se jim už podařilo odstranit. Poradce stáje Helmut Marko proto před podnikem v Mexiku nepochyboval o tom, že se Nizozemec dostane do vedení už v první zatáčce.

Zatímco ve Ferrari si tento týden budou lámat hlavu nad tím, proč přišli o první dvě místa hned po startu, v Red Bullu jásají. Verstappen na mexickém okruhu ze třetího místa vyletěl jako střela, přičemž předjel oba piloty stáje z Maranella.

Problémy mu nerobil ani reštart po skončení červenej vlajky. Trojnásobný majster sveta opäť rýchlo ušiel a zabezpečil si tak pohodlný náskok pred Lewisom Hamiltonom. „Stavil som sa s Gianpierom, že Max bude v prvej zákrute na čele, a vyhral som!“ povedal Helmut Marko pre De Telegraaf. „Jeho štart bol majstrovský a vďaka nemu mohol okamžite udávať tempo a kontrolovať preteky ako zvyčajne. Nebyť červenej vlajky, myslím si, že naša dominancia by bola ešte väčšia.“

Famózní vstup do závodu měl i Sergio Pérez, který ale doplatil na svou premotivovanost a domácí podujatí se pro něj po střetu s Charlesem Leclercem skončilo.

Zajímavé je, že zatímco jindy má poradce Red Bullu po podobných kiksech na adresu Mexičana samé uštipačné poznámky, tentokrát se svého svěřence poměrně jasně zastal. “Měl šanci. Byl na vnějšku a Leclerc na vnitřní straně. Byl to závodní incident. Nikoho z toho nelze vinit, ale je to škoda, protože jsme na Hamiltona ztratili devatenáct bodů.”

Marka už očividně nebaví neustálé otázky novinářů týkající se Pérezovy budoucnosti a začíná ztrácet trpělivost. “Kolikrát to musím opakovat? Checo má smlouvu do roku 2024, a ta se naplní. Měl super víkend až do prvního kola závodu a jsem přesvědčen, že nebýt kolize, byl by na pódiu.”

Každopádně, dobrý start je základ. Verstappen proto v Mexiku nezapomněl pochválit svůj tým za to, že se v této oblasti zlepšil. “Jde jen o to, abychom lépe vykonávali naše postupy, pochopili grip pneumatik a nastavení spojky. Na začátku roku jsme s tím měli trochu problém, ale zvýšili jsme pozornost a odstranili jsme ho.”

“Stále jsme však nedělali správné věci s teplotou pneumatik a nastavením spojky. Vše je to velmi citlivé, pokud to nezvládnete správně, můžou se vám příliš přetáčet kola nebo nedostatečně zabírat spojka,” řekl nizozemský šampion.

Podobně spokojený je i šéf “červených býků” Christian Horner. “Starty nebyly tento rok naší nejsilnější stránkou, ale určitě všechny tři starty, které jsme tu měli, byly raketové. V tento den a v těchto podmínkách to kluci zvládli.”

Související zprávy

Diskuze