logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen chtěl zvítězit se dvěma zastávkami: Měli jsme na to tempo

Max Verstappen2
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 10. 2023

S Maxem Verstappenem je to v této sezóně více-méně stále o tom samém. Nizozemský závodník udělal letos opravdu minimum chyb a i když to zvenčí vypadá snadno, udržet takovou konzistenci rozhodně není jednoduché. Nizozemský jezdec udělal vše správně i v Mexiku, prakticky od první zatáčky měl vše pod kontrolou a nakonec zaznamenal rekordní šestnácté vítězství v této sezóně.

Někteří považovali nedělní závod za hotovou věc ještě před startem, pro další bylo po všem po první zatáčce a zbytek se do konce závodu marně modlil za nějakou technickou závadu, k níž v Mexiku nikdy není daleko. Ani tentokrát se však žádná překvapení nekonala.

Max Verstappen měl skvělý start a v první zatáčce se úspěšně vyhnul “mexickému útočníkovi” Sergiu Pérezovi. Od toho okamžiku už měl závod pevně ve svých rukou. „Po startu se mezi oběma Ferrari otevřel prostor, tak jsem to poslal doprava a nakonec to skončilo skvěle. Vyhnul jsem se problémům a díky tomu jsem mohl kontrolovat závod,“ řekl Verstappen po dalším vítězství televizi Sky.

„Kontrolovat závod“ v tomto případě znamenalo zastavit dvakrát v boxech. Red Bull totiž vypočítal, že když bude v čistém vzduchu, nejrychlejší cesta do cíle vede přes start na středně tvrdých pneumatikách a pak dva stinty na tvrdých. „Myslím si, že by to fungovalo, protože naše tempo na tvrdých pneumatikách bylo velmi dobré. I když jsme to kvůli červeným vlajkám nemohli ukázat, tvrdé pneumatiky při druhém startu byly staré jen jedno kolo,“ říká Max.

„Potřebovali jsme další dobrý start, což se nám podařilo, a od toho okamžiku až do konce závodu to bylo nepřetržité kontrolovaní situace. V Mexiku je celé auto velmi horké, takže musíte být velmi opatrní,“ dodal Verstappen.

Ten potřeboval k úspěchu dva velmi dobré starty, což se mu podařilo. Letos neměl vždy dokonalý rozjezd, ale v Mexiku to rozhodně neplatilo. „Na začátku sezóny jsme měli nějaké problémy při startech. Chvíli to vypadalo, že se nám to podařilo napravit, ale někdy jsme to prostě neudělali nejlépe při zahřívání pneumatik. Byl jsem celkem přesvědčen, že můžeme mít dobrý rozjezd, i když Mercedes a Ferrari jsou v této disciplíně také dobrí,“ řekl Max.

Takto dominantní sezóna baví málokoho z fanoušků. Je proto snadné nabýt dojmu, že to přece nemůže bavit ani samotného Maxe, vždyť to vypadá tak jednoduše. Nuže, opak je pravdou. „Vítězství je velmi motivující,“ konstatoval pro F1 TV Verstappen.

Související zprávy

Diskuze