logo F1zpravy.czF1online.sk

Může sezóna 2008 mít dva šampióny? Massa by tuto možnost zvážil

Lewis Hamilton a Felipe Massa
© Wikimedia Commons
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 10. 2023

Myslíte si, že spor Felipeho Massy s Formulí 1 a FIA se protahuje? Tak se připravte, protože to může trvat i roky. Brazilský závodník a jeho tým stále prodlužují lhůtu k vyjádření k předžalobní výzvě, kterou adresovali FIA a FOM. V současné době tak probíhá zákopová válka, v níž hrají důležitou roli média.

Formule 1 a FIA stále hodnotí své možnosti ve sporu s Felipem Massou a jeho mezinárodním týmem právníků. Tito jsou připraveni dohnat celou věc až k soudu. Naopak FIA a F1 budou chtít věc uzavřít co nejdiskrétněji, protože hodnota jejich jména a značky je nejdůležitější. Massovy výroky v médiích jim rozhodně nepomáhají, ale vše je součástí velké právně-politické hry.

Ať už se jí to líbí či ne, FIA je v tom až po uši, a vyjádření jejího prezidenta jí rozhodně nepomáhají. Ten očividně miluje pozornost a moc. Jeho komentáře však mohou pro federaci vše jen zhoršit, jak ukázal i jeho rozhovor s tiskovou agenturou Reuters, na který odkazuje časopis Autosport.

„Řekl jsem mu, že je to na něm. Může dělat, co je podle něho správné, ale FIA se bude bránit,“ prohlásil Mohamed bin Sulajem. „Máme svá pravidla a máme své stanovy, které říkají, že po určité době už není možné nic dělat. Lidé to ale mohou zpochybňovat. Není to žádné písmo svaté.“

Massa v této době rád hovoří s médii na toto téma a časopisu Autosport řekl, že tento údajný rozhovor si prezident FIA prostě vymyslel. „Trochu mě to překvapilo, protože jsem s ním nemluvil. Nikdy jsme spolu o případu nemluvili,“ sdělil Brazilec, kterému budeme věřit, protože z právního hlediska pro něj nedává smysl komunikovat s žalovanou stranou mimo své právníky. Nikdo z nás by si nenajal drahý tým právníků, aby pak komunikoval s protistranou na vlastní pěst a ne prostřednictvím svých zástupců.

„Nekomunikoval jsem s ním. Poslal jsem mu zprávu s vysvětlením a odkazem, že jsem k dispozici pro rozhovor, ale nikdy mi na to neodpověděl. Ten rozhovor, o kterém mluví, se nikdy neuskutečnil. Doufám a věřím, že FIA musí bránit sport. Nejde o obranu samotné FIA, ale obranu zájmů sportu obecně. To je podle mého názoru nejdůležitější,“ řekl Massa.

K Sulajemovým prohlášením, že stanovy FIA nejsou „svatým písmem“, Brazilec řekl: „Právníci to vědí a to je vše, co k tomu mohu říci.“

Felipe pokračuje ve svém boji „za spravedlnost“ a stylizuje se do role člověka, který ve skutečnosti chrání zájmy Formule 1 a bojuje za její očištění. Samozřejmě, Stefano Domenicali či Liberty Media mají na to jistě odlišný názor, ale Massa místy vyzyvá Domenicaliho a Sulajema, aby nepřevzali špinu Bernieho Ecclestona a Maxe Mosleyho.

„Víme, že jsou to stejné subjekty, ale lidé se za tu dobu už vyměnili. Doufám, že současné vedení ukáže, že věci se změnily; doufám, že současní lidé ve FIA a v FOM pochopí, proč je tato situace nepřijatelná a proč se nemohou otočit případu zády. Opravdu doufám, že to vyjasní,“ řekl Massa.

Co kdyby se Hamilton a Massa o titul podělili?

Jediný, kdo si od případu v současnosti drží odstup, je Lewis Hamilton, který na případné otázky odpovídá, že má dost práce i bez soudních sporů. Mohl by z něj znovu být šestinásobný mistr světa? To asi těžko, ale co kdyby se o titul podělili? Nuže, každý z nás chodil do školky či do školy, kde jsme dostávali cenu za účast a vlastně jsme všichni vyhráli. Mnozí takový přístup naprosto nesnášeli už jako děti, takže udělat něco takového v nejvyšší motoristické třídě zní trochu hloupě.

„Myslím, že pro nás je nejdůležitější vykonat spravedlnost a udělat to správně. Podle mě je správné zrušit výsledky GP Singapuru. Chápu, že uplynulo už patnáct let, ale spravedlnost musí být vykonána, a za to budeme bojovat,“ prohlásil Massa.

„Pokud bude spravedlnosti učiněno zadost a budeme si myslet, že je to skutečně správné podělit se o titul, což se už stalo i v jiných sportech, měli bychom se na to podívat. My ale jdeme za spravedlností a za trofejí, to je to hlavní,“ dodal Massa.

Ten v rozhovoru také přiznal, že podobně jako nemluvil se Sulajemem, nemluvil ani s Hamiltonem. „Nikdy jsem s ním o tom nemluvil. Vidím, že lidé se velmi bojí komentovat tento případ, ale abych byl upřímný, dostává se mi velké podpory od mnohých, kteří o tom nemohou mluvit, ale také od běžných lidí na ulici v Brazílii i v jiných zemích,“ sdělil (stále ještě) vicemistr světa z roku 2008.

Na rozdíl od Hamiltona neseděl ticho šéf Mercedesu Toto Wolff, který prý případ pečlivě sleduje se svým týmem. Přesně to je důvod, proč by FIA měla být opatrná. Historie Formule 1 je totiž plná nespravedlnosti, kontroverzí a mnoha dalších nesrovnalostí. Hrozí nebezpečný precedent a pro příklad nemusíme chodit daleko. Wolffa to, samozřejmě, nejvíce zajímá s ohledem na Abú Zabí 2021, ale v této věci mu Massa zjevně nepodrží stranu.

„Manipulace ve sportu je jedna věc, obyčejná chyba je druhá. Je to podobné, jako když rozhodčí ve fotbale udělá něco hloupého. Můj případ z roku 2008 je něco zcela odlišného než Abú Zabí 2021,“ zdůraznil Brazilec.

Související zprávy

Diskuze