logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappena trápí sobota: V Q3 sme začali strácať pôdu pod nohami

F1 Grand Prix of Mexico – Qualifying
© MEXICO CITY, MEXICO – OCTOBER 28: Third placed qualifier Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing talks to the media in a press conference after qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 28, 2023 in Mexico City, Mexico. (Photo by Jared C. Tilton/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202310290058 // Usage for editorial use only //
Milan Kubala
Milan Kubala29. 10. 2023

Tři první místa v trénincích se Maxovi Verstappenovi podařilo přetavit jen do třetí příčky v kvalifikaci. Na Holanďanovi bylo po sobotě vidět, že ho to dost štvalo. Jako rodilý vítěz tak bude zkoumat, co se vlastně stalo, že jeho Red Bull se najednou začal chovat úplně jinak.

Po prvních dvou částech kvalifikace nic nenasvědčovalo, že by Max Verstappen měl mít v závěru jakékoliv problémy. Pak ale přišly první pokusy, které ovládli piloti Ferrari. V Red Bullu zůstali překvapení a Max Verstappen žádal tým, aby zkontroloval jeho podlahu. Holanďanovi to totiž nešlo do hlavy.

A možná mu nešlo do hlavy ani to, jak se Ferrari dostalo nejen na pole position, ale s dvěma auty do první řady. „Celou dobu jsem si myslel, že jsou celkem blízko. Možná ne úplně nejrychlejší, ale rozestupy mezi námi nebyly zrovna obrovské,“ konstatoval Max Verstappen.

Následně prozradil více o svých problémech. „Tady vždy rozhodují drobné detaily, protože trať je tak kluzká. S volantem musíte pracovat velmi jemně. Ve třetí části kvalifikace jsme ale začali ztrácet půdu pod nohama. Už jsem auto neo­vládal tak plynule, protože jsem celou dobu příliš bojoval s monopostem. To nás stálo čas.“

Pole position v Mexiku však nepatří mezi ty nejžádanější. Do první zatáčky je to pořádně daleko, a tak start z třetího místa a s využitím zákrytu může být výhodnější. Na druhé straně ale jezdci vpředu bude pomáhat řidší vzduch.

Verstappen na toto téma ani neměl náladu. „Kdybych měl říct pravdu, teď nad tím nepřemýšlím. Uvidíme, co se stane. Na tom nezáleží. Čeká nás dlouhý závod, který se nevyhrává ani neprohrává v první zatáčce.“

Trojnásobnému šampionovi F1 nevylepšili náladu ani komisaři, ke kterým se musel dostavit za to, že zopakoval svůj kousek ze Singapuru. Na konci boxové uličky zastavil, čímž zablokoval monoposty za sebou. Nebojí se trestu?

„Dělal jsem jen to, co dělali i ostatní kolem mě. Vůbec tomu nerozumím. To je jediné místo, kde si můžete vytvořit jakousi mezeru. Nerozumím tomu,“ kroutil hlavou Verstappen. „Všichni se snaží vytvořit si mezeru. Za sebou jsem viděl auto, které předjelo pět monopostů a pak se pokusilo předjet i mě. Já jsem si ale na výjezdu z boxů snažil udělat prostor.“

„Dělají to tady v podstatě všichni, takže jsem docela překvapený. V tom případě by si měli za blokování předvolat všechny, protože při těchto nových pravidlech všichni jezdí v boxové uličce velmi pomalu. Nemyslím si, že bych udělal něco divného nebo nesprávného,“ bránil se.

Související zprávy

Diskuze