logo F1zpravy.czF1online.sk

Pérez vyzývá k respektování Verstappena: Ať Mexiko podporuje celý Red Bull, nejen mě

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 10. 2023

Max Verstappen, jehož vítězství v USA bylo jubilejním 50. v kariéře, se v Austinu fanouškovské přízně zrovna nedočkal. Podnik v Texasu totiž ovládly davy mexických fanoušků, kteří Nizozemce pořádně vybučeli během toho, jak si přebíral trofej pro vítěze závodu, čímž pravděpodobně chtěli vyjádřit podporu Sergiovi Pérezovi. Rodák z Guadalajary se však s chováním krajanů nestotožnil a vyzval je, aby na Okruhu bratrů Rodriguezů, kam zavítá Formule 1 již tento víkend, ukázali, že se umí chovat kultivovaně a vyjádřili podporu nejen jemu, ale celému Red Bullu.

Zatímco během prvního roku vzájemného působení v Red Bullu vycházeli Verstappen s Pérezem skoro nadstandardně, na konci minulé sezóny se vztahy mezi závodníky rakouského týmu pořádně narušily poté, co Nizozemec odmítl uvolnit pozici Mexičanovi v boji o celkové druhé místo.

Tím, že Verstappen před sebe odmítl pustit Péreze, si nepohneval jen jeho samotného, ale i celou a početnou mexickou komunitu. Ještě více však utrpela jezdcova popularita v zemi Aztéků poté, co v probíhající sezóně Péreze doslova udupal do země, psychicky ho zlomil a udělal z něj fackovacího panáka, zatímco on sám vítězil od závodu k závodu.

Není divu, že Mexičané tak mají vůči trojnásobnému mistru těžké srdce, což mu dali na nedávném závodě na půdě USA i patřičně pocítit. Sergiovi Pérezovi, jehož sedačka v Red Bullu je v ohrožení, však svým chováním udělali medvědí službu. Třiatřicetiletý jezdec, který bojuje o setrvání v Milton Keynes, potřebuje sbírat kvalitní umístění a sekat dobrotu, což je v rozporu s tím, co před pár dny provedli jeho krajané.

V snaze uklidnit situaci a zavděčit se vedení „červených býků“ proto prohlásil, že si přeje, aby se na mexické půdě těšil přízni nejen on sám, ale celý Red Bull, včetně Maxe Verstappena.

“Závod v Mexiku je pro mě nejdůležitějším víkendem sezony, nemůžu se ho dočkat,” řekl Sergio Pérez. „V Austinu jsem během tohoto víkendu zažil šílenou podporu, takže si ani nedovedu představit, jaké to bude v Mexiku. Určitě to však bude velmi speciální. Přeji si ale, aby Mexiko podpořilo celý Red Bull, nejen mě.“

Pérez by chtěl na domácí půdě výsledkově zazářit. Věří, že v Mexiku mu k tomu pomůže neúnavná práce, do které se pustil ještě před víkendem v USA. Na simulátoru v Milton Keynes strávil celé tři dny a hledal si cestu k monopostu RB19.

„S autem jsme dosáhli několik dobrých zlepšení, ale nedokázali jsme naplno ukázat náš pokrok, protože jsme minulý víkend dobře netrefili nastavení. Pro tento týden jsem optimista. Víme, jakým směrem se musíme vydat, takže doufám, že se to projeví i na trati. Na autě musíme vyřešit několik věcí, ale měli bychom se vrátit silnější,“ dodal Checo.

Související zprávy

Diskuze