logo F1zpravy.czF1online.sk

V boxech bude pořádně husto, budou z nich startovat minimálně čtyři monoposty

Monoposty na konci boxovej uličky
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala22. 10. 2023

Startovní rošt dnešní Velké ceny USA bude poměrně vylidněný. Budou na něm totiž chybět až čtyři monoposty, které namísto toho vstoupí do dnešního závodu z boxové uličky. Doplatily na problémy s vylepšenými auty i přísná pravidla parc fermé.

Kdo tedy bude chybět na startovním roštu? Novináři v paddocku již hlásí, že oba Aston Martiny a zároveň i oba Haasy se vzdají svých startovních pozic a vymění je za jiná nastavení do dnešního závodu.

Fernando Alonso již po nevydařeném pátku avizoval, že Aston Martin bude zbytek víkendu vnímat spíše jako testovací jízdy, ale ještě netušil, jakou bude mít pravdu. Britská stáj se totiž rozhodla porušit parc fermé, aby v závodě přímo porovnávala dvě specifikace svého auta.

Zatímco Fernando Alonso se vrátí k staré podlaze, kterou inženýři Aston Martinu dobře znají, Lance Stroll nasadí vylepšenou verzi. Tým se zároveň odrazí od pátečních a sobotních analýz dat a upraví mu nastavení monopostu tak, aby co nejlépe vyhovovaly nové specifikaci.

Podobně přistoupí k neděli v Austinu i domácí Haas. Výrazně vylepšené auto se během jediného tréninku nepodařilo doladit, a protože již od páteční kvalifikace platí zákaz měnit nastavení, inženýři se mohli jen dívat a teoretizovat, co by chtěli změnit.

Takto to změnit budou moci za cenu startu z boxové uličky. Haas obětuje svou čtrnáctou a šestnáctou pozici ze startu, aby nasbíral data do dalších velkých cen, ale hlavně do následující sezóny.

Jak tedy bude vypadat startovní rošt? Jeho předběžná podoba vypadá následovně:

  1. Charles Leclerc
  2. Lando Norris
  3. Lewis Hamilton
  4. Carlos Sainz
  5. George Russell
  6. Max Verstappen
  7. Pierre Gasly
  8. Esteban Ocon
  9. Sergio Pérez
  10. Oscar Piastri
  11. Júki Cunoda
  12. Kuan-jü Čou
  13. Valtteri Bottas
  14. Daniel Ricciardo
  15. Alex Albon
  16. Logan Sargeant

Z boxů startují Kevin Magnussen, Nico Hülkenberg, Fernando Alonso a Lance Stroll.

Související zprávy

Diskuze