logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen přiznal obdiv k Alonsovi: Nepovyšuje se nad ostatní

Max Verstappen a Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 10. 2023

Formule 1 není žádná velká rodina. Je to “klub piraň”, jak ji kdysi nazval Ron Dennis. I když spolu mnozí jezdci vycházejí navenek dobře a respektují se, přátelství jsou spíše vzácná, a to i mezi týmovými kolegy. Přesto je zřejmé, že někteří mají raději jedny, jiní zase druhé.

Uveďme si to na příkladu, do pomyslného “Klubu Hamilton” patří takoví Valtteri Bottas nebo George Russell. Ať už z lidských nebo čistě oportunistických důvodů inklinují tito pánové spíše k sedminásobnému šampionovi. Bottas dodnes občas cestuje s Hamiltonem na akce a Russell označil Lewise za nejlepšího pilota všech dob.

Do “Klubu Hamilton” však z pochopitelných důvodů nepatří Max Verstappen nebo i takový Fernando Alonso, který několikrát vyjádřil velkou chválu na adresu nizozemského jezdce. Je zřejmé, že Max a Fernando mají mnoho společného. Něco podobného bychom mohli říci i o Landovi Norrisovi, který také rád tráví čas na simulátoru a jeho přátelství s Verstappenem ještě nepoškodily souboje na trati – je o dva roky mladší, a proto byl v juniorských kategoriích vždy o jeden stupeň níže.

Samozřejmě to ještě neznamená, že Bottas nerespektuje Verstappena nebo že Alonso nesnáší Hamiltona, ale Max a Fernando si veřejně věnují mnohem více hezkých slov, což nejlépe dokumentují Nizozemcova nedávná slova pro Gazzetta dello Sport.

“Obdivuji ho,” přiznal Max Verstappen otevřeně. “Lidsky byl ke mně vždy strašně milý a dobrý. Nechlubí se svými tituly, nepovyšuje se nad ostatní a pořád je sám sebou.”

“Můžeme si spolu povídat o čemkoli naprosto přirozeně a uvolněně bez jakýchkoli fint. Fernando je dobrý vzor pro všechny,” dodal Max.

Je to přitom trochu zvláštní, vždyť jak přiznal i sám Verstappen, panuje mezi nimi až šestnáctiletý věkový rozdíl. Jejich láska k motorismu je však téměř identická. Ani jednoho si snad nedokážeme představit jinde než za volantem. Žádná móda, žádná hudba, žádná výroba alkoholu, oba milují jen to, co má čtyři kola a volant.

“Je to zvláštní, protože patříme k úplně odlišným generacím, Fernando dokonce závodil proti mému otci,” řekl Verstappen. “Máme však velmi podobný přístup. Jsme až po uši zamilovaní do motorismu. Důkazem toho je, jaký dokáže být Fernando ve svých 42 letech konkurenceschopný.”

Související zprávy

Diskuze