logo F1zpravy.czF1online.sk

Duhová helma v Kataru? Nervy drásající, vzpomíná Hamilton

Archive number: M398322
© 2023 Qatar Grand Prix, Sunday – Sam Bloxham
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 10. 2023

Bahrajn, Saúdská Arábie, Ázerbájdžán, Katar či Spojené arabské emiráty, to všechno jsou země, které jsou součástí kalendáře F1, ale zároveň tam menšiny, demokraticky smýšlející občané a homosexuálové nemají na růžích ustláno. Zvláště v roce 2021 byla témata sexuálních menšin, rasismu či autokracie velmi aktuální. Ačkoliv se FIA a Liberty Media postupně daří tlumit aktivismus, který byl v té době mezi jezdci v módě, před dvěma lety předvedl Lewis Hamilton na Blízkém východě velmi odvážný čin.

Fotbaloví fanoušci si možná vzpomenou, jak se v roce 2022 FIFA všemožně snažila zabránit projevům občanského aktivismu na mistrovství světa. Pod hrozbou žlutých či červených karet dokonce zakázala i duhové kapitánské pásky.

Dokonalým příkladem rčení „peníze především“ je i Formula 1. Ačkoliv jezdci často hovoří o tom, že v zemích Blízkého východu podněcují diskusi, výsledky jsou zatím nulové. Práva sexuálních menšin se v těchto zemích za tři roky vůbec nezlepšila.

K alespoň symbolické formě protestu se v roce 2021 odhodlal Lewis Hamilton, který na Blízkém východě závodil s helmou v duhových barvách. Ať se vám to líbí nebo ne, homosexuální projevy se v Kataru trestají vězením, i když vláda o rok později pod velkým tlakem dovolila fanouškům vstoupit na fotbalové zápasy s duhovými vlajkami.

„To je opravdu těžká otázka,“ odpověděl Hamilton novináři, který se ho ptal, zda by Formula 1 mohla mít pozitivní vliv na život LGBTQ+ komunity v zemi. Tím vlastně zpochybnil snahu sportu vytvářet dojem, že se snaží všemožně pomáhat při řešení těchto problémů.

„Myslím si, že je vždy dobré zvyšovat povědomí o problémech, ale je to spíše o práci v zákulisí. Takové rozhovory však musíte vést dál.“

„Je to velký stroj, který je třeba rozpohybovat. I Západu trvalo dlouho, opravdu dlouho, než se dostal tam, kde je nyní. Toto je mladá země. Myslím si, že jediné, co můžeme udělat, je snažit se být pozitivní a využít příležitost, když přijdeme na tato místa,“ řekl Hamilton.

Ten pokračoval v tradici a i v roce 2023 nasadil v Kataru duhové barvy na svou helmu. Udělal to i před dvěma lety a prý to nebylo vůbec jednoduché, i když to jeho výkony na trati neovlivnilo. V Kataru zajel fantastickou pole position a zvítězil, v Saúdské Arábii také.

„V roce 2021 jsem byl velmi hrdý, ale bylo to také nervy drásající, protože jsem nevěděl, jak bude země reagovat. Bylo to však úžasné. Potkal jsem lidi, kteří byli velmi vděční, že jsem využil tuto platformu na něco takového, protože se možná necítili začleněni do společnosti,“ pochlubil se Hamilton.

Související zprávy

Diskuze