logo F1zpravy.czF1online.sk

Vowles: Colapinto by v F1 neměl chybět, i kdyby nás to mělo stát body

Franco Colapinto
© X/Williams
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 09:43

Vycházející hvězdou argentinského motorsportu se stal Franco Colapinto, uvolněný, upovídaný, veselý a sebevědomý mladík, který je však v první řadě pořádně rychlý. Ani to všechno však nestačí, aby se vám ušla sedačka ve Formuli 1. Williams svému jezdci usilovně hledá místo pro rok 2025. James Vowles je ochoten jej nabídnout i svým největším rivalům.

Od začátku éry přísavného efektu se Nicholasovi Latifimu a Loganu Sargeantovi podařilo v 58 velkých cenách získat tři mistrovské body. Franco Colapinto jich vybojoval pět během čtyř soutěžních víkendů. S rozhodnutím přijmout jej do týmu nemůže být James Vowles spokojenější, ale zároveň si na sebe ušil boudu. Před sebou má tři kvalitní jezdce, ale jen dvě místa.

Uvidíme Franca Colapinta na roštu i v roce 2025? „Určitě to ještě není vyloučeno. Abych toho moc neprozradil, záleží to na jednom nebo dvou jiných týmech,“ prohlásil James Vowles v Austinu na fóru Autosportu.

Williams chce udělat všechno proto, aby Colapinto nepromarnil jednu sezónu na lavičce. Do hry alespoň v teoretické rovině přichází Audi a juniorka Red Bullu, ale jen těžko si lze představit, že by tyto stáje chtěly vychovávat jezdce „z cizího hnízda“ bez smluvní možnosti si ho v týmu ponechat natrvalo.

„Z mého pohledu si za těch pár závodů určitě vysloužil místo na startovním roštu. Jeho rozvoj ještě neskončil, bude jen rychlejší a rychlejší. Myslím si, že i ostatní týmy na roštu to vědí,“ konstatuje 45letý Brit, který by ochotně akceptoval scénář, že Colapinto bude takříkajíc škodit svému zaměstnavateli v konstruktérském šampionátu. „I kdyby nám měl brát body, je to profesionální závodník a měl by být ve Formuli 1. Je to jednoduché.“

Colapinto pozitivně překvapil své šéfy již při svém prvním kontaktu s monopostem Formule 1 v Silverstonu. Vowles je jako v sedmém nebi z toho, že i po ostrém startu potvrdil svou rychlost a co je důležitější, vynikající konzistentnost. Na posledních čtyřech velkých cenách obsadil dvanácté, osmé, jedenácté a desáté místo.

„Věděl jsem, že je nesmírně rychlý. Když jsme ho v Silverstonu poprvé posadili do auta, podívali jste se na něj a řekli si: Propána, on je takhle rychlý! No, a od té doby… V Singapuru to byl asi nejnáročnější závod, když někoho hodíte do vody. On napoprvé vyjel téměř dokonalý výsledek,“ potěšil se Vowles.

Související zprávy

Diskuze