logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen: Na Piastriho místě bych nikdy nepřijal pozici dvojky

Max Verstappen, Oscar Piastri a Lando Norris
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 15:45

Je klíčem k úspěchu Landa Norrise v boji o titul jeho týmový kolega Oscar Piastri? Možná ano. Na druhou stranu, jak ukázala i letošní Velká cena Itálie, australský závodník může být klíčem i pro Maxe Verstappena. Oscar totiž předvedl, že nejen piloti Ferrari či Mercedesu, ale i on sám dokáže velmi efektivně „krást body“ svému týmovému kolegovi v boji o titul. Určitě si to velmi dobře uvědomuje také Max Verstappen.

Piastri v Monze vzal Norrisovi vedení. Když tým následně ztratil naději na vítězství a nechal se vyšachovat Charlesem Leclercem ve Ferrari, na boxové zdi McLarenu se rozhodli, že nepotřebují měnit pozice mezi druhým Piastrim a třetím Norrisem. Když to celé sledoval Max Verstappen, určitě si řekl něco ve smyslu: „Lando zbytečně ztratil tři body, dobré pro mě.“

Nizozemský závodník nikdy neuposlechne týmovou režii a nikdy se nestane týmovou dvojkou. To po deseti letech ve Formuli 1 dobře vědí jeho největší fanoušci i odpůrci. Trojnásobný šampion teď poradil pilotovi McLarenu Oscaru Piastrimu, aby si osvojil podobnou filozofii. „Podle mě rozhodně není týmová dvojka a na jeho místě bych něco takového nikdy nepřijal,“ prohlásil Max Verstappen, kterého cituje Motorsport.com.

„Samozřejmě, mně se to lehce říká, protože jsem ve Formuli 1 deset sezón, a pro Oscara je to teprve druhý rok. Tehdy je pro vás těžší udeřit pěstí do stolu. Je to však skvělý pilot a nezaslouží si, aby ho někdo nutil vzdát se vítězství, pozic, nebo aby hrál druhé housle, když ho o to někdo požádá,“ řekl Verstappen.

Jsou to velmi zajímavá slova. Samozřejmě, sám Verstappen ve své kariéře ukázal, že nikdy nikomu neuhne z cesty. V Brazílii v roce 2022 mu Sergio Pérez bez boje přenechal šesté místo, ale i když se mu nepodařilo dostat výše, v posledním kole prostě odmítl týmovému kolegovi cokoli vrátit.

V tuto chvíli však může být za Maxovým vyjádřením i prostý politický tlak. Když se bude Piastri bouřit a odmítne se zúčastnit týmové režie McLarenu, pomůže tím i Verstappenovi v boji o titul s Landem Norrisem.

„McLaren má z našich soupeřů nejsilnější jezdeckou dvojici. Oba jsou vyrovnaní a rychlí,“ řekl trojnásobný mistr světa. „McLaren dostal správné lidi na správná místa.“

„Nejde přitom jen o ty, kteří tam přišli z ostatních týmů, jako například Rob Marshall, ale i starým zaměstnancům dali nové role a můžete vidět, jak rychle to může mít vliv,“ dodal Verstappen.

Související zprávy

Diskuze