logo F1zpravy.czF1online.sk

Týmovou režii nesnáším, ale musíte upřednostnit jednoho jezdce, odkazuje Button

Oscar Piastri a Lando Norris
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 14:36

Nejvíce nenáviděná a zároveň milovaná součást politiky Formule 1. Týmová režie je stará jako celý tento sport. Nejstarší historické příklady sahají do éry Fangia a následně se táhnou jako nit celou historií F1. V dnešní době politické korektnosti se však každý jaksi zdráhá k tomuto na veřejnosti velmi nepopulárnímu kroku přistoupit. Týmovou režii nenávidí i mistr světa z roku 2009 Jenson Button, ale jedním dechem dodává, že v určitém okamžiku je nezbytná.

V této sezóně narazil na problém tým McLaren. Silná a vyrovnaná jezdecká dvojice je požehnáním, ale někdy také prokletím. Stáj z Wokingu to v letošním ročníku pocítila na vlastní kůži. Situaci navíc komplikovalo, že McLaren je stále v podstatě mladý tým, který se teprve učí, jak vyhrávat.

K chybám došlo, ale Jenson Button má na celou věc jednoznačný názor. „Moc se mi líbí, že nesáhli po týmové režii, protože jako jezdec ji nenávidíte. Na druhou stranu, když chcete vyhrát titul, v určitém okamžiku musíte upřednostnit jednoho jezdce,“ prohlásil mistr světa z roku 2009 pro televizi Sky.

McLaren to udělal, byť jen velmi nesměle a chaoticky. Piastri nemusí nutně uhýbat z cesty a nemusí Norrisovi darovat vítězství. Zavázal se však, že poslechne příkaz z boxové zdi. Už jsme letos viděli, že to kluci několikrát nezvládli nejlépe, takže jsme zvědaví, jestli ještě dojde k podobné situaci.

„V této fázi šampionátu se počítá každý bod. Pokud chce Lando jakoukoli příležitost na titul ještě v roce 2024, potřebuje každý bod. To v tomto případě znamená i povolání Oscara do boxů a zajetí nejrychlejšího kola, pokud v závěru závodu bude patřit Maxovi,“ prohlásil Button.

„Pro jezdce i pro tým je to velmi složitá situace, ale musíte to udělat. Víte, existuje důvod, proč Ferrari vyhrálo tolik mistrovských titulů s Michaelem Schumacherem. Svým způsobem takto vyhrál tituly i Vettel,“ pokračoval bývalý pilot McLarenu.

„Někdy musíte zakousnout do kyselého jablka a upřednostnit jednoho jezdce. Oscar v této sezóně odvedl úžasnou práci, ale Lando má dost velký bodový náskok. Pokud tým chce vyhrát i jezdecký titul, musí to udělat,“ dodal Button.

Související zprávy

Diskuze