logo F1zpravy.czF1online.sk

Vowles naznačil, že Williams obětuje rok 2025 ve prospěch nových pravidel

James Vowles
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 20:24

Poslední rok starých pravidel nejednou nabídl zajímavou zápletku. Na vrcholu vývojové křivky se týmy většinou vyrovnají a vylepšení se většinou nasazují v omezené míře, jelikož se mnohem více vyplatí investovat do nové generace monopostů. Dvojnásob to platí pro menší týmy s menšími zdroji. Například šéf Williamsu James Vowles už otevřeně upozornil své jezdce, že rok 2025 bude náročný.

V Grove mají pro rok 2025 k dispozici špičkovou jezdeckou sestavu. Hvězdu týmu posledních let, Alexe Albona, doplní Carlos Sainz. Oba však šéf stáje upozornil, že od příští sezóny nemají očekávat zázraky. Inženýři totiž budou plně zaměstnáni na projektu pro rok 2026 a novou generací pravidel.

„Alex i Carlos dostali jasnou zprávu, že rok 2025 asi bude trápením,“ prohlásil šéf Williamsu James Vowles pro Motorsport.com. „Neuvidíte nás, jak se posouváme dopředu. Ve skutečnosti bych řekl, že se budeme trochu propadat.“

„Pokud se to stane, podle mě to bude v pořádku, protože to ukáže, že ve srovnání s ostatními týmy investujeme do roku 2026 ve správné míře. Míníme zkompromitovat rok 2025 a i když to neznamená, že skončíme poslední, bude to určitě těžká sezóna,“ vzkázal Vowles.

V roce 2023 Williams bojoval do posledního závodu o celkové sedmé místo v Poháru konstruktérů a nakonec uspěl. V letošním roce to bude vypadat podobně. V Grově měli velmi náročnou zimu a tvrdé nehody v úvodu sezóny zpomalily nasazení vylepšení. Tým však ve druhé polovině ročníku mohutně dotahuje a s Francem Colapintem za volantem druhého monopostu posbíral důležité body.

Williams se posunul na osmé místo a to nemusí být všechno. Šance na zdolání Haasu a RB není velká, ale stále existuje. „Myslím si, že jsme to sedmé místo uchvátili se štěstím, protože RB bylo v závěru sezóny zatraceně rychlé. Šlo téměř o jedno strategické rozhodnutí, které rozhodlo o umístění v šampionátu. Sedmé místo však nakonec patřilo nám,“ vzkázal Vowles.

„Pokoušíme se o skoky vpřed, ne kroky, ne krůčky, ne minimální zisky, ale skoky po technologické a provozní stránce. Při tom celém si zároveň podrážíme nohy. Pro rok 2026 požadujeme od naší organizace více, než dokáže doručit. Snažíme se tomu přizpůsobit, ale cestou možná trochu zakopneme,“ dodal Vowles.

Související zprávy

Diskuze