logo F1zpravy.czF1online.sk

Ani v Mercedesu jsem nejezdil tak dobře, prohlásil Bottas

Valtteri Bottas
© Mark Sutton/Sauber
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 18:31

Valtteriho Bottase během soutěžních víkendů prakticky nevidíme. Sauber se potácí na úplném chvostu startovního pole, a tak jsou jeho piloti přehlíženi. Bottas je dokonce na posledním místě v jezdeckém šampionátu, ale přesto hlásí, že je v životní formě.

„Mám pocit, že ano. Letos to platí zejména o kvalifikaci. Necítím žádné náznaky toho, že bych se zhoršil,“ prohlásil v Singapuru Valtteri Bottas, který si stále hledá sedačku pro následující sezónu. „Pokud něco, tak se se zkušenostmi zlepšuji. Získáváte s nimi konzistentnost a jste sebevědomější.“

„Různé problémy můžete řešit různými způsoby. Čím více času strávíte v tomto sportu, tím lépe se dokážete přizpůsobit monopostu. Cítím, že ve skutečnosti jezdím lépe, než jsem jezdil v Mercedesu, jen to není vidět,“ povzdechl si finský závodník.

Svého mladšího kolegu Kuan-jü Čoua letos opravdu ničí. Z osmnácti kvalifikací ho 25letý Číňan dokázal porazit jen jednou. V závodech je to o něco vyrovnanější, ale stále vede Bottas v poměru 11:7.

Kam budou vést Bottasovy kroky?

Během týdne se nepotvrdily ani spekulace o tom, že Valtteri Bottas měl podepsat nový kontrakt se Sauberem. Tyto zprávy švýcarského tisku dementoval v neděli před závodem. „Slyšel jsem nějaké hoaxy, že jsem už podepsal, což však není pravda. Stále jednáme a dokud v tomto sportu nepoložíte pero na papír, tak nic není potvrzeno. Cítím však, že jedeme správným směrem.“

Sauber, resp. budoucí Audi, má k dispozici jednu z posledních dvou volných sedaček pro následující sezónu. Tou druhou disponuje už jen juniorský tým Red Bullu, ale můžeme si být prakticky jistí, že Valtteri Bottas ji neobsadí.

O toto místo v Sauberu se tak strhne velká bitva. Prosadit by se chtělo několik jezdců z akademií v čele s Théem Pourchairem, Gabrielem Bortoletem, nu a služby svého mladíka Franca Colapinta nabízí i šéf Williamsu James Vowles.

Pokud se bude švýcarský tým řídit podle zkušeností, Bottas by měl tuto bitvu vyhrát. Do budoucna to ale pro Audi nemusí být jen dobré zprávy. Nico Hülkenberg v následující sezóně oslaví 38 let a Valtteri Bottas bude mít 36. Mattia Binotto tak musí zvážit všechny plusy a minusy.

„Odkdy se Mattia připojil do programu, tak už nějakou dobu spolu komunikujeme, stejně jako s Alessandrem [Alunnim Bravim],“ říká Bottas. „Nemohu se s vámi podělit o mnoho informací. Možná vím o trochu víc než ostatní, ale raději se koncentrujme na závodění. Alespoň, že mezi tímto a následujícím závodem máme více času, abychom pokračovali v jednáních. Pak uvidíme, co se stane.“

Situace je opravdu zamotaná. Reportér Sky Sports Ted Kravitz po závodě v Singapuru prozradil: „Ve skutečnosti to s Bottasem vypadá spíše tak, že zamíří do IndyCar, možná spolu s Loganem Sargeantem, a ne do Sauberu a Audi.“

Bottas chce mít co nejdříve jasno. „Chci si vyřešit věci do budoucna. Na mém seznamu to má vysokou prioritu, protože už se mě zmocňuje pocit, že začíná vánoční období,“ odlehčil rodák z Nastoly.

Související zprávy

Diskuze