logo F1zpravy.czF1online.sk

Günther Steiner vyhrál první soudní spor s Haasem

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 15:46

1:0 pro Steinera. Takové je skóre po vynesení prvního soudního verdiktu ve sporech mezi Güntherem Steinerem a Haasem, jeho bývalým zaměstnavatelem. Někdejší šéf týmu čelil žalobě ze strany americké stáje za to, že ve své knize bez souhlasu nakládal s ochrannými známkami společnosti. Americký soud však žádost o vyplacení odškodného smetl ze stolu.

Autobiografie Günthera Steinera, která v českém překladu vyšla pod názvem Přežít a závodit, se u čtenářů těšila velké oblibě. V oblibě však Günthera Steinera rozhodně nemá Gene Haas, jehož právníci v květnu podali žalobu na devětapadesátiletého Itala a zároveň na vydavatelství Ten Speed Press, přičemž se dožadovali odškodného z titulu zneužití duševního vlastnictví.

Steiner se měl provinit tím, že ve své knize nakládal s ochrannými známkami společnosti Haas Automation a také s oficiální uniformou Haasu, a to za účelem „osobního obohacení“. V návrhu se také konstatovalo, že do ledna 2024 měl Steiner tímto podvodným způsobem inkasovat více než 4,5 milionu dolarů.

Podle verdiktu kalifornského soudu se však Günther Steiner vůči svému bývalému zaměstnavateli nijak neprovinil, protože v knize jsou „popsány Steinerovy zkušenosti jako šéfa Haasu“. „Tohle od něj nutně vyžaduje, aby zmínil jméno Haas. Stejně jako množství sportovních biografií, i tato zahrnuje fotografie z průběhu sezóny, které bezpochyby zobrazují i značky Haasu.“

Je přirozené, že na fotografiích ze sezóny má Steiner oblečenou týmovou uniformu a loga na ní nejsou cenzurována. Kromě toho však Haas namítal i samotnou obálku, na jejímž základě mohl být čtenář uveden v omyl, že kniha je dílem společnosti Haas Automation.

Obálka knihy Surviving to Drive v anglickém originálu

„Využití ochranných známek Haasu umělecky koresponduje s obsahem knihy,“ vysvětluje verdikt soudce André Birotte. „Kniha popisuje Steinerovy zkušenosti jako šéfa týmu Haas během sezóny 2022. Použití fotografií, které zobrazují ochranné známky Haasu, je výsledkem uměleckého rozhodnutí, jehož účelem je poskytnout širší kontext k sezóně 2022 s Haasem.“

V knize se nenachází nic „vysloveně zavádějícího“. „Nenachází se v ní žádný náznak, zjevné tvrzení či uvedení jasné nepravdy, že by byl ‚původcem díla‘ Haas Automation. I když lze argumentovat, že fotografie na obálce naznačuje souhlas nebo sponzorství, v souvislosti s ochrannými známkami Haasu se v ní nenachází žádné zavádějící tvrzení či náznak toho.“

Günther Steiner tento spor vyhrál, do soudní síně se však ještě bude muset vrátit. Očekává se totiž, že v průběhu příštího roku se bude rozhodovat ve věci kontražaloby, v níž bývalý šéf stáje žádá od Haasu vyplacení dosud neuhrazených odměn za sezóny 2021 až 2023. Steiner zároveň tvrdí, že Haas bez jeho souhlasu používal jeho podobiznu na propagačních materiálech týmu a oblečení, čímž došlo k porušení zaměstnanecké smlouvy.

Související zprávy

Diskuze