logo F1zpravy.czF1online.sk

Vowles přiznal, že Sauber se příliš nesnaží získat Colapinta

Franco Colapinto
© X/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala26. 9. 2024

Franco Colapinto si hlasitě říká o sedačku pro příští sezónu. Má však smůlu, že Williams mu žádnou nedokáže nabídnout. James Vowles se snaží vyhnout scénáři, že po famózním startu do kariéry se Colapinto bude muset vrátit do F2, ale zatím se mu to nedaří. Přiznává, že Sauber o mladíka nejeví velký zájem.

Z úst Alexe Albona jsme jen málokdy slyšeli stížnosti na týmové kolegy, zatímco na druhé straně garáže seděli Nicholas Latifi a Logan Sargeant. Francovi Colapintovi se to však podařilo hned na třetím závodě, když brilantně zaútočil v první zatáčce a poradil si se třemi soupeři najednou. Albonova rozzlobená vysílačka připomněla sezónu 2020, kdy si na jezdce AlphaTauri postěžoval, že „oni se mnou bojují strašně tvrdě“.

Přesto se zdá, že Colapinto se bude muset vrátit do F2. Vowles pro něj nemá ve Williamsu místo a i když ho nabízí Sauberu, uznává, že jeho zájem je „dost malý“. Není se čemu divit; proč by Sauber chtěl vychovávat mladíka Williamsu, když má i vlastní jezdeckou akademii v čele s Théem Pourchairem?

Mohli bychom proto konstatovat, že prohlášení Jamese Vowlese o tom, jak se pokusí Colapintovi najít místo v Sauberu, byla poměrně naivní. Této myšlenky se však nevzdává a prý zůstává dohodě „otevřený“. „Už jsem to řekl, že on je závodník a myslím si, že už na těch pár závodech prokázal, že na startovní rošt patří.“

„Také jsme tvrdili, že jsme věcem otevření. Za těchto okolností čekáme, že Audi nebo Sauber přijde za námi a zeptá se: ‚Co chcete, o co máte zájem?‘ Následně si budeme moci povídat o tom, jaké by to mělo závěry. První fází je však otevřená diskuse,“ vysvětloval 45letý Brit.

Jednou z možností by bylo, že by Colapinto dostal povolení opustit jezdeckou akademii Williamsu a připojil se k jiné stáji. Vowles ale deklaroval, že ho chce udržet ve své akademii. Je sice otevřen tomu, aby závodil jinde, ale stále pod hlavičkou Williamsu. Ostatní týmy s vlastními akademiemi však na to přistoupí jen stěží.

Sauber navíc nestojí a nepadá na Colapintovi. Může se rozhodnout pro Bottase, zmíněného Pourchaira či dokonce i juniora McLarenu Gabriela Bortoleta. Andrea Stella sice nevolá do Sauberu nabízet jeho služby, ale kdyby měl švýcarský tým zájem, prý by se nebránil.

„Kdyby Binotto přišel za mnou, že máme takový a takový talent, určitě bych mu nebránil chopit se této šance ve Formuli 1,“ prozradil Stella. „Na druhé straně bychom však chtěli najít způsob, jak jej udržet v rodině McLarenu, protože jde o talent, který by v budoucnu mohl být pro McLaren důležitý.“

„S našimi jezdci jsme z dlouhodobého hlediska v bezpečí, nemohli bychom být ani šťastnější, ale určitě bychom ho chtěli udržet v rodině McLarenu. Jsem si jist, že bychom našli nějaké řešení,“ zamyslel se.

Související zprávy

Diskuze