logo F1zpravy.czF1online.sk

Předseda GPDA Alex Wurz: Verstappen dostal exemplární trest

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 01:11

Je to příběh o vulgarismech, nebo o egu prezidenta Mezinárodní automobilové federace? Mohamed bin Sulajem ve čtvrtek před VC Singapuru poskytl rozhovor pro Motorsport.com, ve kterém hovořil o nutnosti zamezit vulgárnímu vyjadřování jezdců a zástupců týmů. Ještě ten den si svou autoritu prosadil na Maxi Verstappenovi a vyvolal pořádně naštvanou reakci jezdců.

Byl to dokonalý příklad naprosto zbytečné kontroverze. Na jejím konci bylo každému hlupákovi jasné, že nejde o jedno neslušné slovo na tiskovce, ale o prosazení autority jako prezidenta FIA. Ten v podstatě udělal medvědí službu Verstappenovi, ze kterého se stal mučedník a symbol názoru všech dvaceti pilotů.

Ti to chtějí řešit kolektivně prostřednictvím Asociace jezdců velkých cen (GPDA) a jedním z jejích předsedů je stále bývalý pilot Formule 1 Alex Wurz, jehož reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Dostal exemplární trest,“ řekl Rakušan pro ORF o „veřejně prospěšných pracích“ pro Verstappena ve prospěch veřejného zájmu.

„Když jdete okamžitě na veřejnost, aniž byste nejprve navázali dialog a šli za jezdci, tak pro ně něco takového není v pořádku. Pilot musí dostat možnost, aby byl sám sebou. Přesně díky tomu si Formule 1 získala popularitu. Jezdcům dovolili, aby se projevili. Součástí toho je i jazyk,“ prohlásil Wurz.

Pro příklad nemusíme chodit daleko, což připomněl i bývalý pilot Benettonu, McLarenu a Williamsu. Netflix a Drive to Survive si získaly obrovskou popularitu a přilákaly nové fanoušky. Jedním z důvodů je i Günther Steiner, který si před kamerami na nic nehrál – nebo jak by to řekl sám Tyrolan: „Anglicky jsem se naučil v garáži týmu rallye.“

„Napadá mě otázka, kolik životů by asi Günther Steiner strávil veřejně prospěšnými pracemi? Za jeho nadávky na Netflixu ho oslavovali po celém světě. Musíte si tedy položit otázku, jaký je skutečný odkaz a co je opravdu za tím,“ konstatoval Wurz. „Max prostě dostal příliš tvrdý trest. FIA to zkrátka přehnala a nezvládla správně celou situaci.“

Alex kromě toho připomněl, že trojnásobný mistr světa nikoho neurážel. Vulgarismus použil na adresu auta, ne osoby. Je proto důležité odlišovat „jablka a hrušky“. „Nejsem fanouškem osobních invektiv na adresu soupeřů. Když ale mluví o autě, je to případ určený pro jeho šéfa,“ vzkázal Wurz.

Související zprávy

Diskuze