logo F1zpravy.czF1online.sk

Vowles chce telefonovat do Sauberu a zajistit Colapintovi sedačku pro rok 2025

Franco Colapinto
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 9. 2024

Málokdo čekal, že kokpit po Loganu Sargeantovi obsadí Franco Colapinto, ale naprosto nikdo nepředpokládal, že si povede tak dobře. V době svého přestupu do F1 držel Argentinec celkové šesté místo ve Formuli 2 a hned po jeho oznámení se vyrojily spekulace, že Francovi sponzoři platí Williamsu 500 tisíc dolarů za závod. Colapinto se však uvedl skvěle a je trochu škoda, že nemá místo pro příští sezónu.

Francův životopis nekřičí, že jde o nový generační talent světa motoristického sportu. Pro Williams byl poněkud improvizovaným řešením a argentinský mladík s italskými kořeny sotva posbíral dostatek bodů na zisk superlicence. Jeho první dvě vystoupení ve Formuli 1 však proběhla nad očekávání a Colapinto je již po svém druhém závodě hrdým držitelem čtyř mistrovských bodů.

Williams pro něj však nemá místo. Franco měl pouze dočasně zaplátat mezeru a následně uvolnit místo Carlosi Sainzovi. Nějaká naděje však existuje. „V prvních dvou velkých cenách ukázal světu, že si zaslouží místo ve Formuli 1,“ prohlásil pro Motorsport.com šéf Williamsu James Vowles.

„Vždy jsem byl pevně přesvědčen, že dobrým jezdcům musíte dát prostor a nechat je závodit. Uvidíme, jestli v tomto případě najdeme společnou řeč s Audi. Přesně to jsem se snažil naznačit i ve svých předchozích rozhovorech,“ uvedl Vowles.

Je však velmi sporné, zda se to povede. Bude mít Audi a jeho šéf Mattia Binotto chuť investovat do jezdce konkurenčního týmu? A i kdyby Williams ochotně pustil Colapinta do Hinwilu natrvalo, nemá vznikající tovární tým na stole lepší možnosti? Podle medializovaných spekulací se Audi rozhoduje mezi Valtterim Bottasem a aktuálním lídrem Formule 2 Gabrielem Bortoletem.

Promluví Vowles se svým týmem – a hlavně Colapinto svými výkony – do této diskuse na trase Hinwil – Neuburg? „Jsem nesmírně hrdý, otcovsky hrdý, na Francův úspěch. Chci, aby uspěl. Také zde ve Williamsu se chceme ujistit, že pokračuje ve své kariéře,“ řekl Vowles.

Na otázku, zda je možné uvolnění Colapinta do jiného týmu a zároveň jeho udržení v rodině Williamsu, bývalý hlavní stratég Mercedesu odpověděl: „Nebudu mluvit o podrobnostech smluv, ale Franco navždy zůstane v rodině. To však ještě neznamená, že nemůže závodit v jiném týmu.“

Související zprávy

Diskuze