logo F1zpravy.czF1online.sk

Steiner: Magnussen se po udělení zákazu startu smál

Kevin Magnussen a Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 9. 2024

Kevinu Magnussenovi se podařil historický počin. Při pohledu na fungování systému trestných bodů v minulosti a zjevnou neochotu komisařů udělit dánskému závodníkovi opakovaně další dva body dospěli mnozí k závěru, že Kevinovi nehrozí zákaz startu, pokud neudělá na trati něco naprosto šíleného. Nuže, pilot Haasu skutečně neudělal nic příšerného, ale za souboj s Pierrem Gaslym přece jen obdržel dva trestné body.

Incident v Monze podle mnohých názorů nebyl hodný dvou trestných bodů, ale několik jeho předchozích počinů, zejména ten v Monaku, mělo být podle obecného mínění komisaři oceněno dvěma trestnými body a zákazem startu. K tomu však došlo až po souboji s Pierrem Gaslym v Monze.

Ať si o tom myslíme cokoli, faktem zůstává, že Magnussen se o víkendu v Baku bude věnovat svým dcerkám a v kokpitu ho nahradí Oliver Bearman. Dánova kariéra ve Formuli 1 se pravděpodobně chýlí ke konci a podle slov jeho bývalého šéfa Günthera Steinera mu víkend volna navíc příliš nevadí.

„Podle mě je docela spokojený a čeká ho prodloužený víkend,“ řekl Tyrolan v podcastu The Red Flags. „Takové věci bere s nadhledem. Potkal jsem ho při odchodu z okruhu a řekl mu: ‚Hej, teď máš dva týdny dovolenou!‘ Jen se smál. Nevypadal, že by ho to trápilo.“

Kevinova budoucnost ve Formuli 1 je velmi nejistá a jeho šance na setrvání u Audi – poslední volná sedačka, kterou by mohl získat některý z jezdců bez smlouvy na příští sezónu – jsou podle všeho velmi malé. Magnussen však tuto situaci už v kariéře zažil a jako hrdý otec krásné rodiny dobře ví, že to není ta nejdůležitější věc na světě. „Stejně nemá sedačku na příští sezónu a v Baku toho moc nevyhraje,“ poznamenal Steiner.

Na otázku, zda byl trest pro dánského závodníka spravedlivý, bývalý šéf Haasu odpověděl, že Magnussen zaplatil spíše za své počínání v předchozím průběhu sezóny, nikoli za manévr na Gaslyho. „Některé trestné body na sebe vzal ve snaze pomoci týmu. Už si ani nepamatuji, s kým to v Miami bojoval, aby pomohl Nicovi k bodu. Dokázal to a dostal za to nějaké tresty, ale udělal to na příkaz týmu,“ konstatoval Steiner.

Související zprávy

Diskuze