logo F1zpravy.czF1online.sk

Bottasovi se nelíbilo Seidlovo vedení: Komunikovali se mnou minimálně

Valtteri Bottas
© LAT Images/Sauber
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 9. 2024

Valtteri Bottas v tuto chvíli bojuje o holý formulový život. Finský závodník ještě nedávno odhadoval své šance na setrvání v F1 na „99 procent“. Nyní však můžeme s jistotou říci, že buď prodlouží spolupráci se Sauberem, nebo odejde. Valtteri však doufá, že nové vedení stáje mu bude nakloněno.

Letos se ve švýcarském týmu pod vedením Andrease Seidla a Olivera Hofmanna děly prapodivné věci. Interní rozkol nakonec vyvrcholil kompletní restrukturalizací pod taktovkou generálního ředitele Audi Gernota Döllnera, přestože i ten si na svou adresu vyslechl řeči o tom, že Formuli 1 nefandí a nerozumí jí.

Tak či onak, pod vedením Seidla a jeho technického ředitele Jamese Keye se Sauber jen propadal. Prazvláštní situace nastala na přelomu dubna a května, kdy tým vyměnil inženýra Valtterimu Bottasovi a ani se neobtěžoval mu vysvětlit, proč se takto rozhodl. Finský závodník tehdy už asi tušil, že jeho dny v týmu jsou sečteny. Po výměně vedení mu však zablikala jiskřička naděje.

V rozhovoru pro Motorsport Week Bottas přiznal, že měl „minimální komunikaci“ s předchozím vedením pod taktovkou Seidla. „Těžko říct, proč tomu tak bylo. Pokud mají lidé krátkou paměť, jako například předchozí vedení, posuzují mě pouze podle mých výkonů ve slabém autě, ale už ne podle mé předchozí kariéry,“ prohlásil finský závodník.

Valtteri však doufá, že pod vedením Binotta tomu bude jinak. „Podle mě bude s Mattiem rozdíl v tom, že jsem jako pilot Mercedesu bojoval proti němu ve Ferrari. Mohl vidět, co dokážu. Ví, že se mi podařilo ukrást jim pár bodů. Myslím si, že diskuse jsme začali tím správným způsobem a s respektem, čehož si opravdu vážím. Chci zůstat ve Formuli 1 do příchodu Audi, to je jasné,“ prohlásil Bottas.

Kromě toho se vyjádřil, že chce podepsat minimálně dvouletou smlouvu. Přesně takový byl plán Audi. Německá automobilka chtěla mít své budoucí piloty v kokpitech Sauberu už v roce 2025, aby si zvykli a naučili se pracovat s týmem před přechodem pod hlavičku čtyř kruhů. Je však otázkou, zda nedojde ke změně plánu vzhledem k nedostatku alternativ na přestupovém trhu v letošním roce.

Monopost Sauberu je na tom totiž velmi špatně a pro nás je prakticky nemožné posoudit výkony Valtteriho Bottase. Ten víkend co víkend s náskokem poráží týmového kolegu, ale znamená to, že je v životní formě? „Pro jezdce to není jednoduchá situace, protože jen s obtížemi můžete ukázat, co dokážete,“ řekl rodák z finského města Nastola.

„Při pohledu na výsledky se to snadno řekne. Nejdůležitější však je, že já vím, jaké jsou mé výkony, a tým ví, jaké jsou mé výkony. Na ničem jiném nezáleží. Lidé, kteří rozumějí výkonům jezdců, vědí, co dokážete ve správném autě,“ dodal odhodlaně Bottas.

Související zprávy

Diskuze